Cazinourile virtuale - cum sa ne bucuram de jocuri fara sa devenim dependenti

Actualizat: 06 Iulie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cand jucatorii aleg sa isi petreaca timpul liber investind in jocuri de noroc, ei trebuie sa cunoasca riscurile la care pot fi predispusi. Cazinourile virtuale sunt extrem de accesibile, ceea ce inseamna ca jucatorii le pot accesa aproape instinctiv cu ajutorul tehnologiei. Totul este la doar cateva butoane si alegeri distanta, inclusiv consecintele negative. Orice problema este mai usor de anticipat decat este de rezolvat. Prin urmare, cu putina intelegere si efort, multe cazinouri online pot fi accesate fara a implica riscurile dependentei. Haideti sa vedem ce anume este dependenta de pariuri, cum se manifesta aceasta in Romania si care sunt metodele eficiente de tratare a acesteia.

Ce este dependenta de pariuri?

In ceea ce tine de jocurile de noroc, tulburarea de comportament poate fi caracterizata prin pierderea controlului asupra jocului, a consecintelor acestuia cat si asupra impulsurilor persistente. Preocuparea excesiva pentru jocurile de noroc se poate observa prin pierderi uriase a investitiilor, fie ele de timp, financiare, sociale sau de sanatate. Starea de bine a persoanei poate avea de suferit de pe urma pierderii stabilitatii sociale, care poate aparea ca rezultat al obsesiei sau a mascarii comportamentelor problematice.

Printre cele mai usoare de sesizat simptome este nivelul crescut de toleranta. Ce inseamna acest lucru in cazul jocurilor de noroc? Un jucator care incepe sa dezvolte aceasta problema va avea tendinta sa investeasca sume tot mai mari sau sa petreaca considerabil mai mult timp in aceasta activitate pentru a reusi sa isi satisfaca nevoile de divertisment si adrenalina. Este important de retinut ca aceasta diferenta de investitii este semnificativ diferita fata de bugetul initia, iar scopul este adeseori acela de a depasi starea de plictiseala sau frustrare. Desigur, un alt simptom important care poate fi resimtit intens de catre jucatori este acela al nelinistii si iritabilitatii cand incearca sa se opreasca din participarea in aceasta activitate.

Metode de tratare a dependentei

Am mentionat anterior ca orice problema este mai usor de anticipat decat de tratat. Prin urmare, exista anumite metode pe care jucatorii le pot incerca pentru a evita sa devina dependenti si unele pot ajuta chiar si atunci cand jucatorul observa ca este predispus la aceasta dependenta. Setarea unui buget si evitarea urmaririi pierderilor sunt pasi esentiali pentru cei care doresc sa se bucure de jocurile de noroc pe termen lung, fara a avea parte insa de consecinte negative. De asemenea, este extrem de important ca jucatorii sa intre in lumea jocurilor cu o imagine clara asupra a ceea ce ele inseamna. Acest lucru include acceptarea sansei de castig si pierdere si intelegerea riscurilor. In plus, asa cum este cazul in orice activitate, corpul uman are nevoie de odihna si este important ca jucatorii sa isi permita sa ia pauze sau chiar sa se retraga cand corpul si mintea le cere acest lucru.

Cu toate acestea, exista situatii limita cand un jucator nu se mai poate ajuta singur. In aceste contexte, jucatorii trebuie sa isi accepte problema si sa ceara ajutorul apropiatilor. Exista cu siguranta cel putin o cale care poate fi luata pentru scapa de aceasta problema, insa ajutorul este esential. La urma urmei, suportul social este extrem de important in depasirea multor obstacole din viata. Daca un jucator nu dispune de acest suport social exista comunitati, atat online cat si offline, unde persoanele care trec prin cadrul aceleiasi dependente isi ofera suport reciproc. Este mereu recomandat ca persoanele care trec prin astfel de situatii sa ceara si ajutorul unui profesionist. Un astfel de ajutor poate lua diverse forme, precum a consilierii, terapiei comportamentale sau chiar terapiei de familie. Un lucru e sigur, daca ajutor provine din mai multe parti si atat acesta cat si efortul sunt constante, atunci obiectivele vor fi atinse mai eficient.

Dependenta de jocuri de noroc in Romania

Romania are de-a face cu o problema destul de mare atunci cand este vorba de dependenta de jocurile de noroc. In anul 2020 Asociatia Romana pentru Joc Responsabil a realizat un studiu in care s-a putut observa faptul ca 2% din populatia adulta a Romaniei are probleme cu jocurile de noroc. Cu toate acestea, principala problema este reprezentata de numarul ridicat de tineri care sufera de aceasta dependenta, depasind semnificativ statisticile din alte tari din Europa Centrala si de Est. In randul tinerilor cu varste intre 11 si 19 ani, o cercetare realizata in judetele Cluj si Harghita arata ca aceasta problema se intalneste cel mai des in randul baietilor.

Faptul ca Romania se confrunta cu aceasta situatie deloc placuta poate sa reprezinte o urmare a lipsei de constientizare si educatie in aceasta arie. In plus, desi accesibilitatea jocurilor reprezinta un beneficiu pentru jucatori la nivel global, in cazul tinerilor acest lucru reprezinta un risc. Indiferent de categoria de varsta din care fac parte, se poate ca presiunile sociale si stresul sa contribuie la implicarea in comportamente problematice. Totusi, exista masuri implementate pentru a prevenii dependenta, inclusiv limite de varsta pentru a nu ii predispune pe tineri riscurilor.

Concluzie

Dupa cum se poate observa, cazinourile virtuale pot reprezenta o sursa de divertisment atata timp cat riscurile sunt cunoscute si anticipate. Nu exista o singura metoda adecvata pentru a invata cum sa ne bucuram de ele cu un joc responsabil, fara sa devenim dependenti, insa exista diverse strategii si pasi care pot avea acest rezultat. La urma urmei, chiar si daca se ajunge la consecinte negative, prin incercari reale de a cere ajutor si prin evitarea negarii se poate depasi aceasta situatie.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cum alimenteaza mediile in care traim dependentele noastre? Adictia de jocuri video Dependenta de cumparaturi Jocul de noroc patologic - O provocare pentru societatea moderna E bine sa ierti? Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Cresterea copiilor. Sfaturi utile pentru familiile monoparentale Sfaturi pentru cresterea copiilor rezilienti Prematurul - o fiinta extrem de fragila Cum sa va oxigenati relatia? Conceptiile MITH despre dragoste