ADHD nu este o boala, este o stigma

Actualizat: 29 Martie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Se estimeaza ca 3 pana la 7% dintre elevi pot suferi de ADHD. Potrivit studiilor, baietii sunt de 3 ori mai preduspusi decat fetele sa aiba ADHD. ADHD poate fi mostenit genetic. Daca intr-o familie unul dintre copii sufera de ADHD, exista 30-40% sanse ca fratele sau sora s aiba aceeasi afectiune. Mai mult de jumatate dintre adultii care au ADHD vor avea copii cu ADHD.

Asociatia “ACCES” provoaca presa la discutii despre integrarea in scoala si societate a copiilor cu astm si ADHD.

Unul dintre scopurile noastre declararate este socializarea copiilor cu astm si ADHD prin organizarea de evenimente si asistenta integrata medicala, psiho-sociala si consiliere de specialitate. Am ales sa dedicam astazi copiilor un spectacol de Florii, care sa le bucure sufletele: Piatra din Casa, cu Stela Popescu, in cadrul Operei Comice pentru Copii. Pentru prima data, am chemat alaturi de noi si copiii din doua Centre de Plasament, Sf. Maria si Pinocchio, pentru ca toti copiii sunt la fel si au aceleasi nevoi”, declara Ioana Stoiculescu, membru fondator al Asociatiei.stela popescu


Dr. Mihai Suiu-Apostol, neuropsihiatru de copii,
declara: “ADHD nu este o boala, este o stigma! Mi-am dat seama ca trebuie sa actionam la nivelul parintilor, al profesorilor si al societatii, pentru ca acolo sunt neintelegerile. Cu copiii ma descurc fara probleme: au nevoie de terapie comportamentala si tratament, iar lucrurile reintra in normal mai devreme sau mai tarziu, dar ce facem cu parintii, care se blameaza ca ar fi vina lor? Si ce facem cu profesorii, care sunt dispusi sa dea afara copiii, ca sa nu-i deranjeze pe ceilalti? Si ce facem cu parintii copiilor “normali” care fac presiuni asupra profesorilor? Efectele pe care le produc in societatea neintelegerea si neacceptarea acestor copii sunt mult mai dramatice decat tulburarea in sine”.

Fie ca au ADHD sau astm, acesti copii sunt stigmatizati. Dr. Gabriela Suiu-Apostol, pediatru, specialist care are in supraveghere zeci de copii cu astm declara: “Copiii cu astm sunt marginalizati pentru ca nu pot participa efectiv cu ceilalti copii de aceeasi varsta la activitatile scoalare sau extra-scolare si de familie. Adeseori sunt hiperprotejati de familie ceea ce iarasi nu este indicat. Copiii cu astm se victimizeaza adeseori si se simt responsabili pentru atmosfera din casa, uneori din vina parintilor care spun, in cazul numarului crescut de episoae acute: of, m-am saturat sa mergem iar si iar la doctor!

“Un astm depistat si bine controlat insa reda copilului starea fizica dar si increderea in sine”, conchide Dr. Gabriela Suiu-Apostol.

Asociatia Acces a denumit acest eveniment “Invata sa daruiesti” iar sponsorii au fost rugati sa aduca jucarii pentru copiii din centrele de plasament, pentru ca venirea Pastelui inseamna si bucuria cadourilor de la Iepuras.


Informatii suplimentare despre astm


→ Prevalenta astmului in Romania este intre 7 si 10% iar la nivel international intre 5 – 30%. Cea mai mare prevalenta este in Australia, 30%, Insulele Caroline 35%, Statele Unite 13%, iar in Europa procentul cel mai mare de astmatici este in Anglia, de 15%.
→ Unul din 20 dintre copiii de varsta scolara au astm bronsic diagnosticat sau nu, iar in Bucuresti 10% din copiii de varsta scolara au astm.
→ 30% dintre cazuri manifesta primele simptome ale bolii sub varsta de 1 an, iar 80% sub varsta de 5 ani.
→ In proportie de 80%, astmul bronsic se asociaza cu rinita alegica si/sau dermatita atopica.
→ Cu cat diagnosticul este pus mai prcoce cu atat evolutia bolii este mai buna si controlul mai eficient.
→ Parintii trebuie sa acorde atentie marita in cazurile de infectie respiratorie prelungita si sa nu aiba initiative in ceea ce priveste tratamentul.


Citeste si despre:

Deficitul de atentie (ADHD) la adulti: ce simptome prezinta? ADHD Diferentele dintre manifestarile ADHD la baieti si fete ADHD si pubertatea Care este legatura dintre ADHD si dopamina? ADHD la adulti: simptome si criterii de diagnostic Tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate (ADHD) Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Ce este si cum se manifesta sindromul Aarskog Tot ce trebuie stiut despre ADHD Ce este o vezica urinara hiperactiva? Ghid practic de terapie in autism Memoria si tulburarile de memorie Sanatatea mintala in randul copiilor Dificultatile de atentie si concentrare
Cere sfatul medicului ×