Activitati extrascolare pentru copiii cu ADHD

Actualizat: 17 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Modul in care copiii diagnosticati cu ADHD isi petrec timpul liber poate fi o componenta importanta a tratamentului acestei tulburari comportamentale, caracterizate prin imposibilitatea concentrarii asupra unui anumit subiect sau actiuni.

Activitatile extrascolare corect alese pot imbunatati atentia unui copil cu ADHD si pot reduce o buna parte din simptomele specifice acestei tulburari.

Reguli de identificare a activitatilor extrascolare

Un copil cu deficit de atentie, hiperactiv, face eforturi sustinute pentru a se concentra la orele de curs, a ramane organizat si a interactiona cu cei din jur in mod cooperant. Tocmai din acest motiv, elevii care sufera de ADHD au nevoie de un program extrascolar relaxant, in care sa desfasoare activitati pe placul lor, din care sa obtina satisfactii (deci pe care le pot face bine).

Inainte ca un parinte sa isi inscrie copilul cu ADHD la arte martiale sau lectii de canto, este recomandat sa tina cont de urmatoarele recomandari formulate de experti in privinta alegerii corecte a activitatilor extrascolare pentru elevii cu deficit de atentie.

- Flexibilitatea - fiecare copil cu ADHD este unic, asadar nu toate activitatile care functioneaza in cazul anumitor copii cu aceeasi tulburare ofera rezultate pozitive. Parintii trebuie sa fie flexibili si sa permita copilului sa exploreze, inainte sa il indrume catre o anumita varianta.

- Rutina - copiii cu ADHD au nevoie de un program zilnic predictibil, de aceea parintii trebuie sa caute activitati extrascolare pe care copilul sa le poata prioritiza pe langa sarcinile obisnuite de fiecare zi. Daca un copil face fata cu greu orelor de scoala si temelor, este de preferat ca activitatea extrascolara sa fie programata in weekend sau in zilele saptamanii cu orar scolar mai scurt, pentru a nu fi tentat sa renunte la respectarea unui program organizat.

- Limitarea surselor de distragere a atentiei - cele mai bune activitati extrascolare pentru copiii cu ADHD sunt cele in care copilului nu ii este distrasa atentia cu usurinta de alti stimuli din jur. De pilda, activitatile de grup este bine sa se desfasoare intr-un cerc cat mai restrans.

- Atingerea obiectivelor cu pasi marunti - echilibrarea programului scolar cu activitatile extracurriculare poate fi o provocare majora pentru copiii cu ADHD, de aceea este de preferat strategia pasilor marunti. Abia cand copilul reuseste sa faca fata unui curs de trompeta pe saptamana fara sa intampine dificultati in indeplinirea sarcinilor scolare, frecventa cursurilor extrascolare poate creste sau pot fi adaugate altele noi, treptat, fara suprasolicitarea celui mic.

- Intarirea stimei de sine - activitatile extrascolare potrivite pentru copiii cu ADHD sunt cele ajuta si la intarirea stimei de sine a copilului. Acestea trebuie sa solicite aptitudinile celui mic, fie ca este vorba despre performante fizice, manifestari artistice sau indemanare. In acest fel, copilul invata sa se concentreze pe lucrurile la care se pricepe, nu pe cele la care obtine rezultate dezamagitoare.

Exemple de activitati extrascolare

Pentru copiii diagnosticati cu ADHD, o banala plimbare prin parc dupa ore, de 20 de minute, ajuta la imbunatatirea atentiei si reducerea simptomelor tulburarii, potrivit celor mai noi studii. Cele mai bune activitati sunt cele de care copilul se arata interesat, implica participarea a nu mai mult de un adult si alti cinci copii, asigura supravegherea atenta a micutului si se desfasoara in aer liber sau solicita copilul din punct de vedere fizic.

Din gama diversa de posibile activitati extracurriculare, cele mai bune pentru elevii care sufera de ADHD sunt urmatoarele

- Artele martiale - acestea antreneaza autocontrolul, sunt foarte bine structurate si implica efort fizic, deci consuma energia in mod constructiv. Toate aceste atribute vin in beneficiul copiilor cu ADHD.

- Explorarea mediului inconjurator - aceasta activitate este distractiva si educativa, fiind potrivita pentru copiii cu ADHD care manifesta un interes deosebit pentru natura. Este de preferat ca explorarea sa se desfasoare in grupuri mici.

- Cursurile de arta si muzica - aceste activitati creative sunt potrivite pentru copiii cu ADHD care au interese specifice in acest sens, nu si pentru cei care se lupta zilnic sa isi mentina concentrarea la ore. Cursurile de arta sunt o optiune care functioneaza in mai multe cazuri decat muzica, intrucat cea din urma implica eforturi repetitive, rareori agreate de micutii cu aceasta tulburare.

- Sporturile de echipa - orice sport care implica un efort fizic sustinut poate fi benefic pentru un copil cu ADHD (fotbal, baschet, handbal, volei etc.). Sporturile de echipa ofera posibilitatea deprinderii unor aptitudini sociale importante si observarii altor copii cum coopereaza si respecta reguli.

- Inotul - cand un copil cu ADHD nu este interesat de un sport de echipa, cea mai buna alternativa este inotul, deoarece solicita atat efortul fizic, cat si concentrarea.

- Cursurile de actorie - posibilitatea de a interpreta mai multe personaje si scenete reprezinta, pentru un copil creativ cu ADHD, o forma importanta de relaxare si distractie.

- Activitatile mecanice - copiii cu ADHD sunt atrasi deseori de rezolvarea problemelor si a puzzle-urilor, constuirea de machete sau obiecte din lemn. Ducerea la bun sfarsit a unui astfel de proiect si satisfactia obtinerii unui rezultat palpabil sunt doua componente importante in dezvoltarea sanatoasa a unui copil cu deficit de atentie.

Specialistii avertizeaza parintii si asupra activitatilor extrascolare nerecomandate copiilor cu ADHD

- Vizionarea programelor TV - aceasta activitate este una pasiva, izolata, care poate agrava simptomele ADHD-ului. Academia Americana de Pediatrie recomanda nu mai mult de doua ore zilnice de vizionare a emisiunilor TV educative pentru copiii mai mari de 2 ani.

- Jocurile video - cercetarile de specialitate au descoperit ca jocurile video agraveaza probleme de atentie ale copiilor de toate varstele, mai ales ale copiilor diagnosticati cu ADHD.

- Activitatile care implica asteptarea - orice joc sau activitate ce implica perioade lungi de lipsa de activitate sau parcurgerea unei liste lungi de pasi poate constitui o provocare prea mare pentru un copil cu deficit de atentie. Asteptarea la coada in parcurile de distractii sau jocurile de societate complexe nu aduc beneficii micutilor care sufera de ADHD.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Care este legatura dintre ADHD si dopamina? Efectele tratamentului pentru cancer asupra creierului - Chemo brain Dieta pentru sindromul ADHD Diferentele dintre manifestarile ADHD la baieti si fete ADHD Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Sanatatea emotionala a adultilor cu ADHD ADHD si pubertatea 7 sfaturi importante pentru parintii copiilor cu ADHD Afectiuni care raspund cel mai bine la tratamentul homeopat Cum iti dai seama ca copilul tau sufera de ADHD?