Flatulenta apare in urma inghitirii aerului sau din actiunea normala a bacteriilor asupra substantelor nedigerate din colon. Este normal sa treaca gaze de 6-20 de ori pe zi.
Gazele intestinale sunt formate din oxigen, azot, hidrogen, dioxid de carbon, hidrogen sulfurat, amoniac si metan. Mirosul gazelor este cauzat de obicei de cantitati mici de hidrogen sulfurat, amoniac si metan. Gazele provenite in urma ingestiei de carne si oua miros mai urat, in timp ce gazele provenite din carbohidratii vegetali sunt de obicei inodore.
Cauzele obisnuite sunt:
- inghitirea aerului;
- reactii chimice in intestinul gros produse de actiunea normala a bacteriilor asupra substantelor nedigerate;
- bauturi carbogazoase
Aceasta se poate preveni prin modificarea regimului alimentar. In mod ocazional, flatulenta este un simptom sau o afectiune medicala ce necesita tratament.
Exemple de alimente ce produc emisia de gaze:
- legume cum ar fi: anghinare, broccoli, varza de bruxelles, varza, conopida, castraveti, piper verde, ceapa, mazare, ridichi, cartofi cruzi, fasole;
- fructe cum ar fi: caise, banane, pepene, piersici, pere, prune si mere crude;
- grau si tarate de grau;
- oua;
- bauturi carbogazoase, de fructe, bere si vin rosu;
- mancaruri grase sau prajeli;
- zahar sau substituenti;
- lapte sau alte produse lactate, mai ales la persoanele cu intoleranta la lactoza (principalul glucid din lapte);
- alimente ambalate ce contin lactoza, cum ar fi fainoase, cereale si sosuri de salate.
Suplimentele dietetice cum ar fi Beano pot ajuta la prevenirea flatulentei.
Unele persoane scapa de flatulenta folosind medicamente ce contin simethicone ce dizolva bulele de gaz. Medicamente pe baza de simethicone care pot fi luate fara prescriptie medicala .
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.