Tabel informatii nutritionale |
Tip de hrana |
Unitate de masura pentru o portie |
Unitate de masura pentru o portie |
Recomandari |
Amidon |
80 calorii |
15 g carbohidrati, 3 g proteine, 1 g grasimi |
paine | 1 felie | 1 felie |
- Majoritatea surselor de amidon contin vitamina B.
- Alegeti alimente din cereale integrale care sa contina grau 100%, paine, paste, tortila, orez brun, etc. pentru continutul de nutrienti si fibre.
- Combina fasolea gatita cu carne (amidon si carne) cu cereale (boabe) pentru proteinele si fibrele lor.
- Combina boabele (amidon) cu lapte, branza sau carne pentru a potenta proteinele.
- Adaugati inlocuitori de grasime pentru alimentele cu amidon care au fost preparate cu grasime.
|
tortilla | 1 (6") | 1 (6cm) |
biscuiti sarati | 4-6 (3/4 uncie) | 4-6 (20 g) |
cereale gatite (fierte) | 1/2 ceasca | 125 ml |
cereale uscate, neindulcite | 3/4 ceasca | 175 ml |
cereale uscate, indulcite | 1/2 ceasca | 125 ml |
faina | 3 linguri | 45 ml |
paste | 1/2 ceasca | 125 ml |
orez | 1/3 ceasca | 80 ml |
porumb | 1/2 ceasca | 125 ml |
popcorn (floricele de porumb) | 3 cesti | 720 ml |
cartof (mic) | 1 (3 uncii) | 85 g |
cartof, piure | 1/2 ceasca | 125 ml |
cartofi dulci | 1/3 ceasca | 80 ml |
suc de fructe | 1 ceasca | 250 ml |
fasole boabe gatita, mazare, linte(mancare la care se adauga carne) | 1/2 ceasca | 125 ml |
Legume |
25 calorii |
5 g carbohidrati, 2 g proteine |
legume crude | 1 ceasca | 250 ml |
- Alegeti mai multe legume cu frunze verde inchis si galben cum ar fi spanacul, broccoli, morcovii, ardeiul.
|
legume gatite | 1/2 ceasca | 125 ml |
suc de legume | 1/2 ceasca | 125 ml |
Fructe |
60 calorii |
15 g carbohidrati |
fruct proaspat | 1 bucata mica | 1 bucata mica |
- Consumati fructe intregi pentru aportul lor de fibre.
- Alegeti citricele ca: portocale, grepfruits sau tangerine.
|
pepene galben | 12 uncii (1 ceasca) | 360g (250 ml) |
fructe la conserva | 1/2 ceasca | 125 ml |
fructe uscate | 1/4 ceasca | 60 ml |
nectar/suc de fructe | 1/2 ceasca | 125 ml |
Carne si inlocuitori |
35-145 calorii |
7 g proteine, 0-13 grasime |
carne macra, carne de pui, peste | 1 uncie | 30 g |
- Alegeti carnea macra, pui, peste, dar si inlocuitori pentru carnea care are continut mare de grasimi.
- Scoateti pielita la carnea de pasare.
- Consumati cu precautie prajeli si adaugati grasimi cu limita.
- Trebuie sa consumati 2 portii de peste pe saptamana pentru continutul de acizi grasi Omega 3.
|
branza | 1 uncie | 30g |
branza de vaci | 1/4 ceasca | 60 ml |
ou | 1 | 1 |
unt de arahide | 1.5 linguri | 22 ml |
tofu | 4 uncii | 115 g (125 ml) |
fasole boabe, mazare, linte | 1/2 ceasca | 125 ml |
Lactate |
80-150 calorii |
12 g carbohidrati ,7 g proteine, 0-8 g grasime |
lapte | 1 ceasca | 250 ml |
- Alegeti lapte cu continut scazut de grasimi; alegeti inlocuitori de gasime la laptele degresat in locul laptelui cu un continut mare de grasimi.
|
iaurt | 1 ceasca | 250 ml |
Grasime |
45 calorii |
5 g grasime |
ulei | 1 lingurita | 5 ml |
- Mananca mai putine grasimi saturate (cum ar fi grasimile animale care se gasesc in carnea grasa, branzeturi, unt, uleiuri tropicale (de exemplu, ulei de palmier). De asemenea, consuma mai putine grasimi hidrogenate sau trans-grasimi.
- Consuma grasimi mono-nesaturate si moderat, grasimi poli-nesaturate.
- Verificati informatiile nutritionale pe etichetele produselor alimentare.
|
maioneza | 1 lingurita | 5 ml |
crema de branza | 1 lingura | 15 ml |
dessing pentru salata | 1 lingura | 15 ml |
arahide | 10 | 10 |
avocado | 1/8 | 1/8 |
unt sau margarina | 1 lingurita | 5 ml |
Dulciuri |
Continut variabil calorii |
15 g carbohidrati, proteinele si grasimile - variaza |
inghetata | 1/2 ceasca | 125 ml |
- Consumati cu moderatie dulciuri, intrucat acestea sunt bogate in zahari, grasimi saturate sau trans.
- Pot fi inlocuite cu amidon, cu fructe, lactate.
|
prajituri | 2 bucati mici | 2 bucati mici |
sirop | 1 lingura | 15 ml |
gem sau jeleu | 1 lingura | 15 ml |
zahar | 2 linguri | 30 ml |
budinca | 1/4 ceasca | 60 ml |
briosa | 1/2 bucata mica | 1/2 bucata mica |
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter