Hipertensiunea este de finita prin cresterea anormala, permanenta sau paroxistica, a tensiunii arteriale in repaus.
Testele de rutina in evaluarea unui bolnav cu hipertensiune arteriala includ: hemoleucograma, VSH, biochimia, colesterol total, colesterol HDL, VDRL, sumar de urina cu examenul microscopic al sedimentului urinar, urocultura cu antibiograma, EKG, radigrafia toracica.
Daca toate acestea sunt normale, in functie de varsta pacientului se recomanda consultarea unui nefrolog, inaintea solicitarii unor investigatii costisitoare. Uneori este mai inteleapta evaluarea raspunsului la tratament decat continuarea cu alte investigatii.
Tetele aditionale includ: urografia, determinarea catecolaminelor urinare, cortizolului seric, reninei plasmatice, aldosteronului urinar, pielografia retrograda. Cortizolul liber urinar poate fi mai util in diagnosticul sindromului Cushing.
Angiografia renala nu este utilizeaza prea des, dar poate fi utila in cazurile de hipertensiune la varstnici (pentru a exclude stenoza de artera renala bilaterala) sau in hipertensiunea refractara la tratament. Angiografia RMN poate fi o alternativa noninvaziva la angiografia renala.
Monitorizarea tensiunii arteriale pe 24h poate fi utila ca diagnostic si ca metoda de evaluare a raspunsului la terapie.