Eliminare necontrolata de urina (incontinenta urinara)

Incontinenta urinara reprezinta emisia involuntara de urina.


Testele de rutina includ: hemoleucograma, sumarul de urina, urocultura cu antibiograma, biochimia sangvina si VDRL. Urografia mictionala poate fi de ajutor. Testele de evaluare a stresului pot fi utile. Pentru evaluarea reziduului urinar se poate face cateterizarea vezicala.

Un reziduu mai mare de 50 ml este considerat patologic. Pentru evidentierea inflamatiei cronice a vezicii sau evidentierea obstructiei colului vezical este necesara cistoscopia. Pentru studii citometrice se recomanda consultatia unui urolog. Dimensiunea prostatei poate fi evaluata prin ecografie transrectala.

Daca exista semne neurologice, calea cea mai putin costisitoare este consultarea unui neurolog. Daca se suspecteaza incontinenta urinara de stres sau este desoperit un cistocel la examinarea vaginului se recomanda consultarea unui ginecolog. Solicitarea unor tomografii sau examene RMN ale creierului sau coloanei vertebrale, fara consultul unui specialist este o abordare diagnostica deseori gresita si destul de costisitoare.

Citeste si despre:

9 factori care pot agrava incontinenta urinara Incontinenta urinara in boala Parkinson Igiena si ingrijirea persoanelor cu incontinenta urinara si/sau fecala Pierderea involuntara de urina: 10 situatii comune si modalitati de prevenire Interventia chirurgicala pentru tratarea incontinentei urinare Cauzele incontinentei urinare la barbati Legatura dintre durerile de spate si incontinenta Incontinenta fecala Ce dezvaluie urina despre sanatatea dumneavoastra Ce este si cum se manifesta enurezisul?
Cere sfatul medicului ×