Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Copilul nostru este foarte agitat!

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Ma numesc Flavia. Problema nostra este in legatura cu fetita de 1 an si 4 luni. A fost de mica un copil precoce. La 7 luni deja spunea mami, tati, apte (lapte) cu intentie.. la 1 an avea un vocabular de aproximativ 25 cuvinte. Dupa ce a plecat in picioare, a devenit deodata foarte agitata, mai bine spus foarte grabita, fapt ce se reflecta inclusiv in limbaj. Brusc, a inceput sa "vorbeasca pe limba ei" cu mimica, gestica etc. Numai dimineata cand e foarte odihnita si un pic mai linista, vorbeste "romaneste": fraza perfect legata, fluenta in discurs, 4-6 cuvinte pe propozitie, cuvinte "savante", folosite corect. Practic, cand e odihnita, adica vreo 3 ore dimineata si o ora dupa somnul de pranz, vorbeste, nu exagerez, ca un copil de 4-5 ani. Exemplu, azi dimineata se tot agita sa ii fac poftele, adica sa puna mana pe telefon, laptop, etc. Exasperat tati se enerveaza "ce faci, Alexia?" imediat vine si raspunsul "emit pretentii". Cand incepe sa oboseasca e agitata, plangacioasa, nu mai poate lega nimic decat o insiruire de silabe fara sens. Nici nu doarme suficient, 9 ore pe zi, somn agitat. Am incercat cu ceai de plante, degeaba. La medicatie raspunde invers. Devine si mai agitata, plange in somn. E normal acest tip de comportament la 16 luni? Stiu ca e o perioda mai agitata, pana spre doi ani, dar incep sa imi fac probleme.




Daca fetita dumneavoastra este asa cum o descrieti intr-adevar este un copil precoce, cel putin din perspectiva dezvoltarii limbajului.

Stiu ca sunteti incantata sa aveti un asemenea copil, dar trebuie sa fiti foarte atenta la atitudinea pe care o adoptati fata de acesta. Nu uitati nici o clipa ce varsta are fetita, chiar daca ea este un copil precoce.

Aveti deja niste asteptari relativ mari la evolutia ei si s-ar putea sa o suprasolicitati de multe ori, incantata fiind de modul ei de a reactiona. Orice copil, mai ales pana la varsta de 3-4 ani are o capacitate mai redusa de mobilizare a efortului voluntar (capacitate de concentrare a atentiei).

Aceasta capacitate de concentrare creste odata cu inaintarea in varsta a copilului si coincide deci cu dezvoltarea sistemului nervos. Asa ca orice copil mai mic de trei ani oboseste destul de repede in momentul in care are de parcurs o sarcina data.
Cu atat mai mult, intre 15 si 18 luni copilul este deosebit de instabil, pentru ca este atras de toate reperele campului vizual.

Este in permanenta miscare, pentru ca exploreaza cu frenezie toate spatiile accesibile. Marele psiholog A. Gesell a considerat ca in aceasta peioada copilul este ca un fel de "jeep" in plina schimbare de viteza. Tot in aceasta perioada scade si numarul orelor de somn, si creste nervozitatea copilului in spatiu inchis, in conditii de penurie stimulatorie  a mediului inconjurator, in conditii de eruptii dentare sau de debut de stari maladive specifice acestei periode, in care fragilitatea sanatatii este relativ mare.

Asadar, agitatia si oboseala semnalata de dumneavoastra este oarecum specifica acestei etape de dezvoltare a copilului. Trebuie insa sa aveti grija sa nu o suprasolicitati. In momentul in care sesizati ca apare obosela, incetati orice activitate de stimulare cognitiva. Ar fi mai util un masaj usor – tip mangaiere, o muzica relaxanta  si o comunicare de tip "hipnotic" din partea dumneavostra.

Utilizati cuvinte linistitoare, cu tonalitate calda care sa induca somnul sau macar calmul. Nu intrati in panica daca la primele incercari nu se linisteste. Nu faceti decat sa-i transmiteti propria stare tensionala. Aplicati cu consecventa aceste cateva tehnici simple si veti vedea si rezultatele.

Totusi ca dumneavoastra, parintii sa fiti mai bine informati, poate ar fi bine sa apelati la un medic neurolog care poate stabili dupa un consult ce alte remedii pot fi utile pentru a imbunatati somnul fetitei.


Mult Succes!
Diana Paula Stoian,
Specialist in Psihologia Copilului

Detalii specialist




  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum