Zamosita (Hibiscus trionum)

Zamosita este o planta originara din Europa, dar care s-a raspandit si in zona mediteraneana, este flora spontana. In Romania o putem intalni fie cultivata ca planta decorativa, fie la marginea terenurilor cultivate. Tulpina este ramificata de la baza si este acoperita de perisori fini, creste pana la 80 cm inaltime. Zamosita are frunzele alcatuite din cate trei lobi, adanc crestate pe margini, alterne, avand o culoare verde intens. Florile au petalele alb- galbui si la baza sunt purpurii si catifelate, cresc in varful tulpinii si infloresc din iunie pana in septembrie. Dintre elementele chimice constituente amintim: ulei gras, flavonide, substante mucilaginoase, cauciuc.
Principalele calitati ale plantei sunt: emolienta, diuretica, saluretica - favorizeaza eliminarea sarurilor de clor si sodiu. In fitoterapie se utilizeaza partea aeriana a plantei si se recolteaza in perioada infloririi plantei.

 

Uz intern:

 

- afectiuni digestive in special cele ale stomacului, afectiuni urinare, calculi urinari, cistite,  litiaza renala,  nevralgii dentare, nisip urinar, pielite - sub forma de infuzie, decoct sau macerat in alcool.

 

Uz extern:

 

- afectiuni dermatologice, eczema, furuncule, matreata - sub forma de comprese sau spalaturi cu decoct.

Citeste si despre:

Afectiuni ale parului si tratamentele corespunzatoare Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Fitoterapia hiperglicemiilor Sfaturi pentru o frumusete de durata 12 modalitati de a scadea tensiunea arteriala in mod natural Remedii naturale pentru scaderea rapida a hipertensiunii arteriale Beneficii si atentionari legate de consumul de ceai Tratamente naturale pentru un par superb - accelereaza cresterea si opresc caderea excesiva Infectia tractului urinar: o problema arzatoare Prevenirea si tratarea carceilor si crampelor musculare