Vetrice (Chrysanthemum vulgare)

Planta face parte din flora spontana europeana, dar este intalnita si in Siberia. In Romania poate fi intalnita in zone insorite si umede de pe pajisti, terenuri virane, pe langa garduri sau poate fi cultivata ca planta decorativa. Tulpina plantei poate atinge chiar si un metru inaltime si este ramificata si neteda. Planta creste in tufe cu aspect rotunjit. Frunzele sunt lobate si adanc crestate pe margini. Florile cresc in varful tulpinilor, sunt mari si de culoare galbena. Printre elementele chimice continute de planta se numara: ulei volatil bogat in intuiona, substante amare, flavonoizi, gumirezine, acizi organici-malic, tanacetumolic, eteri enolitici. Principalele proprietati ale plantei sunt: purificatoare, emenagoga, vermifuga. In fitoterapie se foloseste partea aeriana a plantei, ce trebuie recoltata in perioada infloririi: din iunie pana in septembrie.  

Uz intern:

- afectiuni renale, ascaridoze, avort, boli de stomac, amenoree -  sub forma de infuzie, decoct.


Uz extern:

- matreata, viermi intestinali - sub forma de clisma cu decoct in caz de paraziti intestinali, spalaturi ale parului cu decoct.


Efecte adverse:


- Planta este toxica, iar supradozajul poate determina contractii uterine si chiar avort, in cazul femeilor insarcinate.

Citeste si despre:

Rozaceea

Acneea chistica

Dermabraziunea

Celulita: tratament la domiciliu

6 sfaturi pentru a va pastra silueta pe perioada iernii

Medicamentele administrate in timpul sarcinii

Tratamente eficiente pentru acnee

Cele mai frecvente afectiuni genitale si varsta la care acestea apar

FAUNUS PLANT - produse naturiste

Negii si negii plantari