Planta este originara din Europa, dar s-a aclimatizat si in unele zone din Africa si Siberia. In tara noastra aceasta planta se dezvolta in zone mocirloase, pasuni sau terenuri virane. Tulpina este dreapta, lipsita de frunze, acoperita cu perisori fini si poate atinge pana la 80 cm inaltime. Frunzele sunt dispuse sub forma de rozeta bazala si sunt acoperite cu perisori fini. Florile au 4 petale, sunt violacee, mai rar roz si cresc grupate intr-o inflorecenta globulara in varful tulpinii. Infloresc din iunie pana in octombrie. Cea mai importanta componenta chimica se afla in partile aeriene si este taninul.
Principalele calitati ale plantei sunt: astringenta, dezinfectanta, poate fi folosita ca antidot in diferite forme de intoxicatii accidentale, emenagoga, emolienta, diuretica, febrifuga.
In fitoterapie sunt utilizate frunzele si florile, ce se recolteaza in septembrie.
- afte, eczeme zemuinde, dermatoze diverse, dureri diverse (aplicare externa), echimoze, leucoree, mancarimi de piele, stomatite, ulcere de gamba - sub forma de comprese sau spalaturi cu infuzie de planta.