Planta medicinala de cultura, subarbust stufos, ramificat, care poate atinge aproximativ un metru inaltime, exclusiv de cultura la noi in tara. Frunzele sunt acoperite cu peri fini si au culoare argintie sau verde cenusie. Florile sunt mari ca dimensiune, grupate in forma de spic, de culoare violet-albastra, rareori alba. Fructul este o tetraachena. Planta infloreste din luna mai pana in luna iulie. Salvia are un miros placut, puternic si gust usor amarui.
In scop medicinal se recolteaza frunzele inainte de perioada de inflorire.
Planta contine ulei volatil, tuiona, alfa si beta pinen, camfor, borneol, cineol dar si tanin, acid oleaonic, sitosteroli, substante estrogene, azotat de potasiu, principiu amar (picrosalvina), acid nicotinic, acid cafeic, acid fumaric, rezine, substante estrogene, vitamina B1 si C, saruri de potasiu.
Salvia are proprietati coleretice, antimicrobiene, sedative, depurative, antitermice, expectorante, tonice, antiinflamatoare, antispastice, carminative, antiseptice, estrogene, astringente.
Planta se utilizeaza si in gastronomie pentru aromatizarea preparatelor culinare.
Uz intern:
- hipovitaminoze, boli de ficat, inflamatii gastrointestinale, laringita, faringita, amigdalita, constipatie, nervozitate, paralizii, dereglari hormonale, menstruatii neregulate, hiperhidroza palmo-plantara, flatulenta, ulceratii, depresie, frigiditate, impotenta, convalescenta, afrodisiac, astenie, afectiuni ale cailor biliare, galactoree, sialoree, astm – sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern:
- intepaturi de insecte, gingivite, stomatite, afte bucale, micoze bucale, abcese dentare, ulcere venoase, contuzii, eczeme, seboree, ten ridat, acnee, alopecie difuza, leucoree, degeraturi, entorse, luxatii – sub forma de compresa, bai locale, cataplasma.
Contraindicatii:
- Consumul de salvie este interzis in timpul sarcii intrucat determina contractii uterine. Este interzis si in timpul lactatiei (reduce secretia lactata).
Efecte adverse:
- Supradozajul poate duce la iritatii gastrointestinale si convulsii.