Pastarnacul (Pastinaca sativa hortensis)

Planta bianuala, legumicola, intalnit in flora spontana dar si cultivata la noi in tara. Radacina este tuberizata si pivotanta, tulpina inalta si ramificata iar frunzele penat-sectate. Florile sunt galbene, sub forma de umbrela, compusa. Pastarnacul infloreste in a doua parte a verii, in lunile iulie si august. Fructele sunt dicariopse cu margini aripate. In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacinile si frunzele.

Planta contine saruri minerale (in special potasiu), uleiuri volatile, vitaminele a, B1, B2, C, celuloza, proteine, grasimi, glucide solubile,

Are actiune diuretica, depurativa, tonica, antireumatismala, antipiretica, antitoxica, emenagoga, sedativa si stomahica.

Planta este utilizata in alimentatie si ca remediu natural in medicina populara. Pastarnacul este considerat o planta foarte nutritiva, importanta si datorita efectelor sale medicinale.

Intreaga planta are un miros specific.

 

Uz intern:

 

- colecistite, dureri gastrice, atonii veziculare, enterocolite spastice, insomnii minore, nefrita, disurie, colici renale, dereglari endocrine (sindrom menstrual), reumatism, obezitate, boli vasculare, infectii, stari febrile, inapetenta, dismenoree, febra – consumat crud, ras, decoct, uleiuri, extracte din frunze si mai ales din radacini.

Citeste si despre:

De ce sunt importanti morcovii in alimentatie si ce beneficii aduc Beneficiile uleiului si ale semintelor de canepa Plan de detoxifiere pentru 7 zile Reactii ale pielii cauzate de plante Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale Alimentatia corecta pe timp de iarna Fitoterapia hiperglicemiilor 10 alimente care va protejeaza de soare Cum se manifesta alergia alimentara Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate
Cere sfatul medicului ×