Nucul (Juglans regia)

Arbore inalt (poate atinge chiar si 30 metri intaltime) caracterizat prin coroana sa larga, mai ales de cultura la noi intara, rareori creste spontan. trunchiul este gros, iar scoarta are culoare cenusie.
Frunzele sunt eliptice, aromate.

Fructul este o drupa de culoare verde, iar samanta este comestibila. Florile sunt unisexuate. Nucul infloreste in lunile mai sau iunie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele recoltate in perioada de inflorire.

Nucul contine ulei volatil, grasimi, protide, tanin, vitamina c, flavone, substante minerale, vitamina A, C, B, pectine, acizi organici, etc. Nucul are calitati aseptice, astringente, hipotensive, antialergice, cicatrizante, calmante, antimicotice, antireumatice, antidiareice, antiseptice. Semintele fructelor se utilizeaza si in gastronomie in componenta preparatelor culinare.

Uz intern:

- boli gastrointestinale, edeme renale, colite, afectiuni ale cailor respiratorii superioare, osteoporoza, boli reumatice, enterite acute, diabet, diaree, nefrite, rahitism, leucoree - sub forma de infuzie, decoct.

Uz extern:

- eczeme, ulceratii, acnee - sub forma de bai sau spalaturi locale.

Efecte adverse:


- Supradozajul, consumul de frunze de nuc fara sfatul medicului dar si stationarea sub coroana nucului timp indelungat nu sunt recomandate din cauza continutului ridicat de iod si juglona din compozitia frunzelor de nuc.

Citeste si despre:

Fitoterapia hiperglicemiilor Consumul de nuci inlatura depresia Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate Tipuri de nuci excelente pentru sanatate Nucile pot preveni cancerul de colon Beneficiile consumului regulat de nuci Nucile si beneficiile lor uimitoare pentru creier si organism Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv? Carnea si leguminoasele. Piramida nutritionala