Merisorul (Vaccinum vitis idaea)

Merisorul este un arbust mic, intalnit la noi in tara in zona alpina in pajisti, tufarisuri sau luminisuri. Florile sunt albe sau roz, iar fructul este o baca de forma sferica si culoare rosie care contine seminte roscate.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele sau fructele. Recoltarea se face toamna, in luna septembrie sau in luna octombrie.

Planta contine glicozizi, saponine, fenoli, proteine, lipide, glucide, pectine, vitamine (A,C), substante minerale, glicozid, tanin, acid malic, acid citric, zaharuri, flavonoizi.

Merisorul are actiune antiseptica a cailor urinare, astringenta, antiinflamatoare, diuretica, diaforetica.

Uz intern:

- boli urinare (cistite, pielonefrite, colibaciloze, uretrita), boli reumatice, diabet, diaree, edeme - sub forma de infuzie, decoct sau consumul fructelor in forma cruda, sucuri, compoturi.

Uz extern:

- laringite, eczeme, afte, stomatite - sub forma de decoct, gargara, cataplasma.

Contraindicatii:

- Consumul plantei (in mod special al frunzelor) nu se recomanda in timpul sarcinii.

Citeste si despre:

Trateaza rapid si corect carceii Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare la femei Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare NEOSCOPE - Dermoingrijirea cu efect de lifting Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale Detoxifierea de primavara Remedii naturiste pentru probleme urinare 9 factori care pot agrava incontinenta urinara