Maslinul dobrogean (Ziziphus jujuba)

Este un arbust de talie mica, cu spini de 3 cm pozitionati la baza frunzelor micute si alterne, verzi si crenate, cu 3 nervuri. Florile sunt de culoare galbena, mici iar fructele sunt rosii sub forma de drupa, mici, de cel mult 20 de grame. Este cultivat in special in sudul Dobrogei. Marimea fructelor este asemanatoare cu a maslinelor, de aici primind si numele de maslin sau curmal dobrogean.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele si fructele.

Planta contine pigmenti flavonoidici, saponine, triterpene (ac. Betulinic si betulina), alcaloizi peptidici (zizifina, mucronina, amfibina), continut ridicat de vitamina c si potasiu.

Are actiune antitumorala, antifungica, antibacteriana, expectoranta, anticancerigena, sedativa si tonica. Extractele din seminte au efecte tonice, sedative dar si narcotice si hipnotice.

Fructele si frunzele maslinului dobrogean sunt utilizate in alimentatie si ca remediu natural in medicina populara


Uz intern:


- diaree, palpitatii, insomnie, nervozitate, lipsa apetitului, oboseala cronica, cancer, infectii fungice – sub forma de ulei, extract, infuzie, decoct.


Uz extern:


- arsuri, crapaturi palmo-plantare, micoze – sub forma de spalaturi si bai locale, ulei.

Citeste si despre:

Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline? Uleiul de masline: beneficii si utilizare Maslinele, beneficii si informatii nutritionale Afla de ce este bine sa consumi ulei de masline extravirgin Alergia la uleiul de masline Dieta Sonoma Top 5 alimente care indeparteaza durerile 7 alimente care ar putea fi inselatoare Dieta mediteraneana Beneficiile uleiului de argan