Frasinul (Fraxinus excelsior)

Arbore cu tulpina dreapta, care poate atinge si 40 m inaltime, care creste spontan in zone cu umiditate ridicata,zona de campie, dar si paduri, lunci.

Infloreste in luna aprilie sau mai. Florile au culoare alb galbuie. Fructul este o samara (aripat) de culoare galben-cenusie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele si scoarta. Coaja se recolteaza in perioada infloririi, de pe radacinile si crengile tinere. Frunzele se recolteaza in lunile mai sau iunie.

Arborele contine acid malic, ulei volatil, manitol, triterpene, taninuri, acizi organici, cumarine, flavonozide. Frasinul are calitati sudorifice, coleterice, cicatrizante, laxative, antiinflamatoare, antireumatice, astringente, cicatrizante, diuretice, diaforetice, analgezice.

 

Uz intern:

 

- frunzele - boli reumatice, guta, obezitate, constipatie, dizenterie, febra, mialgie, scorbut - sub forma de infuzie, decoct.

- scoarta - febra, litiaza biliara, colecistite, arteroscreloza, nefrite - sub forma de infuzie, decoct.

 

Uz extern:

 

- frunzele - arsuri, hemoroizi, eczeme, dureri provocate de boli reumatice, nevralgii, leucoree - sub forma de spalaturi si bai locale, comprese, cataplasma.

- scoarta - acnee, eczeme, ulceratii cutanate - sub forma de spalaturi locale, comprese, cataplasma.

Citeste si despre:

Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Detoxifierea de primavara Litiaza biliara - cauze si tratament Alergenii din aer Calmati durerile de dinti cu tratamente naturiste Alergiile Tigrul platanului este periculos pentru om?