Chimionul (Cuminum cyminum)

Chimionul este o planta medicinala bienal care creste in regiuni de munte sau regiuni deluroase, in zone cu umiditate ridicata. Pentru a se dezvolta armonios si a produce fructe aromate are nevoie de lumina si caldura, de mult soare. Tulpinile sunt ramificate, florile sunt mici de culoare rosie sau alba. fructele sunt achene arcuite, cu forma de semiluna, oval-alungita, de culoare bruna-cenusie. Florile se recolteaza in luna iulie, cand fructele au deja o coloratie bruna. Pentru a nu se scutura fructele, se recomanda ca recoltarea sa se faca rapid. Mirosul acestora este aromat ca si gustul, de altfel.
Fructele contin ulei volatil format din carvona, limonen, dehidrocarvona, dihidrocarveol, lipide, substante albuminoide, substante minerale, amidon, glucide, rezine, tanoizi etc.
Chimionul este galactogog, antispastic, astringent, antimicrobian. Datorita aromei sale, chimionul se utilizeaza si in alimentatie in preparatele culinare.
Important este sa se faca distinctia dintre chimion si chimen. Spre deosebire de chimen, de la chimion, in fitoterapie, alimentatie, etc. se utilizeaza fructele, nu semintele.

Uz intern:


- fructe - bronsite, colici intestinale (inclusiv la sugari), constipatii, meteorism, colon iritabil, diaree, colite, sindrom dispeptic gastric, fluidificarea secretiilor gastrice, laringite, bronsite, dureri menstruale, urticarii - sub forma de infuzie, pulbere.

Citeste si despre:

Hipercolesterolemia: Alimente sanatoase pentru inima Conservantii naturali Uleiul de menta - beneficii pentru sanatate Alimente care va incalzesc Ingrediente secrete pentru o piele frumoasa Alergiile alimentare la copii Esti obosit si iti lipseste puterea de concentrare? Ce afectiune se poate ascunde in spatele acestor simptome si cum o poti trata!