Castravetele este o planta comestibila, din familia Curcubitaceae si este originar din India. In Romania este cultivat in sere si culturi intense. Planta de castravete este taratoare, ajunge pana la 2 metri lungime si se agata pe suprafete de sustinere cu ajutorul carceilor. Frunzele sale sunt mari, aspre si acopera fructele. Florile sunt mici, de culoarea galben pal. Castravetele (fructul) este cilindric, alungit, poate ajunge si la lungimi de 50 cm, desi in mod normal are cca 10 cm lungime. Castravetele contine urmatoarele substante chimice: vitaminele A, B, C, sulf, magneziu, oxid de calciu, mucilagii, erepsina. Principalele sale calitati sunt: racoritor, depurativ, dizolvant al acidului uric si al uratilor, diuretic, hipnotic usor, astringent extern, stimuleaza pancreasul sa produca insulina. Este utilizat in industria alimentara si se comercializeaza si in forma murata, dar este un ingredient important utilizat in industria cosmetica datorita efectelor sale astringente, calmante si de restabilire a ph-ului pielii. In fitoterapie este utilizat fructul ca atare sau sucul lui.
Uz intern:
- artrita, colibaciloza, colici, guta, iritatii intestinale, intoxicatii, litiaza biliara si renala, pecingine, stari subfebrile, temperamente biloase si sangvine, indigestii - se consuma castravetii proaspeti sau murati, suc proaspat.
Uz extern:
- acnee, cosmetica, dermatoze superficiale, crapaturi ale buzelor, pete pe piele, pistrui, pori dilatati ai fetei, prurit, reumatism, riduri, arsuri solare, tendinite, dureri articulare - fie felii de castravete proapat aplicate direct, fie comprese cu suc proaspat, felii de castravete macerat in lapte.