Bradul (Abies alba)

Arbore foarte inalt (poate atinge chiar si 50 de metri) intalnit in zona subalpina dar mai ales alpina, care prefera solurile umede. Tulpina este dreapta, iar ramurile sunt dispuse orizontal. Frunzele au forma de ace, florile femele au culoare rosiatica (conuri drepte) iar cele barbatesti galbena (grupate in ameti). Bradul infloreste in lunile mai si iunie.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele, rasina si mugurii. Recoltarea mugurilor se face primavara (lunile martie sau aprilie) de pe ramurile tinere. Bradul cotine ulei volatil (pinen, limonen, etc.), vitamina c, carotenoizi, tanin.

Bradul are efect astringent, antiseptic, antireumatic, cicatrizant, emolient, sedativ, colagog, mineralizant, diurectic, expectorant, vasoconstrictor, antibiotic.

Lemnul de brad este utilizat in industria celulozei, in constructii.

Uz intern:

- avitaminoze, ulcere venoase, tuse, infectii ale aparatului respirator superior, bronsite, meteorism abdominal, litiaza biliara, edeme, cistita, leucoree, ulcer, scorbut - sub forma de infuzie, decoct, ulei volatil.

Uz extern:

- pelada, psoriazis, ulceratii cutanate, nevralgii determinate de boli reumatice - sub forma de bai sau spalaturi locale, cataplasma.

Efecte adverse:

- Supradozajul sau administrarea indelungata determina hematurie.

Citeste si despre:

Fasolea alba. Beneficii pentru sanatate Pericolele din jurul bradului de Craciun De ce ar trebui sa renuntam la painea alba? Bradul de Craciun - bucurie, dar si pericol pentru sanatate Alergia la bradul de Craciun: o afectiune ce poate strica sarbatorile de iarna Paine alba vs paine integrala Beneficiile oferite de mierea alba cruda Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente Carnea si leguminoasele. Piramida nutritionala Copilul de la 1 la 3 ani: autonom sau temator?