Anason (Pimpinella anisum L.)

Planta medicinala anuala, de cultura, cu putine frunze, dintate si inflorescente umbrelate de forma ovala, mici si albe. fructele sunt in forma de stea, acoperite de un par aspru, scurt. Contin semninte din care se prepara infuzii. Au gust aromat si miros placut. Acestea au in compozitie ulei volatil format din anetol, metilcavicol, cetone, adelhide anihica si acetica, colina, protide, lipide, amidon, zaharuri si substante minerale. Fructele coapte se recolteaza din luna iulie pana in septembrie, recomandabil dimineata sau seara. In scop medicinal se folosesc fructele uscate pentru ca au efect carminativ, galactogog dar si expectorant. Anasonul se utilizeaza si in gastronomie, pentru aromatizarea mancarurilor.


Uz intern:

- fructe - bronsite, stimularea secretiei lactate, combaterea oxiurozei, sindrom dispeptic gastric, meteorism, colici abdominale (recomandat si sugarilor si copiilor mici), stimuleaza digestia, apetitul si functiile pancreatice - sub forma de infuzie.

 

Uz extern:

- fructe - scabie, pediculoza, psoriazis - sub forma de comprese cu infuzie.

 

Contraindicatii:

- supradozajul duce la stari de excitabilitate manifestate prin euforie, tulburari de vorbire, de somn, excitatii motorii si psihice, depresie, iritarea mucoaselor digestive. Nu este recomandat in timpul sarcinii, in cazul gastritelor hiperacide, ulcerului si enterocolitei.

Citeste si despre:

Remedii naturiste pentru tratarea congestiei mucoasei bronsice Arsurile stomacale: 10 sfaturi pentru sarbatori Conservantii naturali Stilmularea lactatiei Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise Medicamentele administrate in timpul sarcinii Simptome ale afectiunilor mamare Beneficiile ceaiurilor din plante Gambe si picioare umflate pe timpul verii? Afla cauzele posibile Remedii ayurvedice pentru hemoroizi