XYZAL, picaturi orale

Prospect

Publicat: 28 Ianuarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii:
Rinite alergice sezoniere (inclusiv simptome oculare); rinite alergice perene; urticarie idiopatica cronica.

Xyzal este un agent antialergic pentru tratamentul semnelor de boala (simptomelor) asociate cu reactii alergice, cum ar fi: -Febra de fan, inclusiv acuze oculare; -Rinite alergice cronice (alergie la praful din casa); -Urticarie cronica.

Doze si mod de administrare:
Adulti si adolescenti peste 12 ani: 5 mg; copii 6-12 ani: 5 mg; copii 2-6 ani: 1,25 mg (5 pic.) x 2/zi. IR: 5 mg la 2-3 zile in functie de clearance-ul creatininei. Durata adm. depinde de tipul, durata si evolutia simptomatologiei.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate. IR severa (clearance-ul creatininei sub 10 ml/min). Copii sub 2 ani. Pacienti cu intoleranta ereditara la galactoza.

Nu se administreaza Xyzal: -Daca sunteti hipersensibil (alergic) la diclorhidrat de levocetirizina/cetirizina, la oricare alta substanta cu o structura chimica asemanatoare sau la unul dintre ceilalti componenti ai Xyzal. -Daca functia dumneavoastra renala este complet sau aproape complet afectata (anurie).

Aveti grija deosebita cu Xyzal: Nu este recomandata administrarea Xyzal copiilor cu varsta sub 2 ani. Componentii sai metil parahidroxibenzoat (E218) si propil parahidroxibenzoat (E216) pot determina reactii alergice (posibil tardive), iar propilen glicolul poate produce simptome asemanatoare consumului de alcool. Pacientilor cu functie renala afectata li se poate administra o doza mai mica in functie de severitatea bolii renale; doza va fi determinata de medicul care a stabilit tratamentul. Pacientilor cu functie hepatica afectata trebuie sa li se administreze doza uzuala. Pacientilor care au atat functie renala afectata cat si hepatica li se poate administra o doza mai mica in functie de severitatea bolii renale; doza va fi determinata de medicul care va trateaza.

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de administrarea acestui medicament. Desi studiile efectuate la animal nu au relevat efecte negative, Xyzal nu trebuie administrat in timpul sarcinii. Daca se administreaza accidental Xyzal in timpul sarcinii, nu sunt de asteptat efecte grave asupra fatului, dar cu toate acestea trebuie intrerupta imediat administrarea medicamentului.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de administrarea acestui medicament. Xyzal nu trebuie administrat in timpul alaptarii deoarece se presupune ca substanta activa trece in laptele matern.

Conducerea vehiculelor si utilizarea utilajelor
Nu exista nici o dovada ca acest medicament, administrat in doza recomandata, afecteaza vigilenta, viteza de reactie si capacitatea de a conduce vehicule. Cu toate acestea, unii pacienti pot prezenta somnolenta, oboseala sau astenie sub terapie cu Xyzal. De aceea, pacientii care intentioneaza sa conduca vehicule, sa se implice in activitati riscante sau sa foloseasca utilaje li se recomanda sa nu depaseasca doza recomandata si mai intai sa astepte si sa urmareasca indeaproape raspunsul la medicament. Pacientii sensibili trebuie sa evite administrarea concomitenta de alcool etilic sau de medicamente ce deprima sistemul nervos central.

Atentionari:
Precautie la ingestia concomitenta de alcool. Sarcina si alaptare. soferi si activitati de precizie.

Reactii adverse:
Cefalee, somnolenta, oboseala si astenie; uscaciunea gurii.

Ca si alte medicamente, Xyzal poate sa aiba reactii adverse. in principal reactiile adverse usoare sau moderate ca: uscaciunea gurii, dureri de cap, oboseala si somnolenta au fost raportate frecvent (peste 1 %). Daca apare una dintre reactiile adverse descrise mai sus, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra, care va stabili severitatea acestora si va decide orice masuri in plus care vor fi necesare. La primul semn de reactie de hipersensibilitate (alergie la medicament), opriti imediat tratamentul cu Xyzal. Daca observati oricare alte reactii adverse care nu sunt mentionate in acest prospect, va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Pastrare
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Nu sunt necesare precautii speciale de pastrare. A nu se folosi dupa data de expirare mentionata pe ambalaj.

Data ultimei verificari a prospectului Ianuarie 2012

Citeste si despre:

Atentie la sprayurile si picaturile nazale: pot da dependenta! Iata cu ce le poti inlocui Implicatiile fumatului in igiena orala Informatii despre sanatatea orala Candidoza orala si aftele Igiena orala Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Bolile sistemice determinate de infectiile orale Sarcina si igiena orala Cancerul oral Sexul oral poate raspandi bolile cu transmitere sexuala (BTS) Herpesul oral (HSV-1)