URICOL, granule efervescente

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Prezentare

Uricol se prezinta sub forma de plicuri cu granule efervescente de culoare galbena, care prin dizolvare in apa conduc, la sfarsitul efervescentei, la obtinerea unei solutii limpezi, cu gust dulce. Medicamentul este disponibil in cutie cu 6 plicuri din hartie-Al-PE a cate 5 g granule efervescente pentru solutie orala.

Compozitie

Substantele active sunt metenamina, citrat de piperazina si kelina. Fiecare plic cu 5 g granule efervescente pentru solutie orala contine metenamina 500 mg, citrat de piperazina 190 mg, kelina 1,83 mg.
Celelalte componente sunt: acid citric anhidru, zaharina sodica, hidrogenocarbonat de sodiu, riboflavina (E101).

Indicatii

Uricol este o combinatie de substante active la nivelul tractului urinar precum metenamina (genereaza formaldehida care este un agent antibacterian activ), citratul de piperazina (favorizeaza eliminarea urinara a acidului uric), kelina (un compus natural care relaxeaza musculatura ureterala).

Uricol se utilizeaza:

ca adjuvant in tratamentul infectiilor tractului urinar, dupa un tratament eficace cu antibiotice.
pentru profilaxia (prevenirea) reinfectarii unei urine sterile la pacientii cu urina reziduala (restanta), insotind unele tulburari neurologice si cu cateterizare prelungita a vezicii.
in spasmele tractului urinar.
pentru inlaturarea discomfortului datorat hipermotilitatii rezultand din inflamatii ca in cistite, prostatite, uretrite si uretro-cistite.
in litiaza urinara cu acid uric, hiperuricemie.

Acest medicament este un medicament destinat adultilor si adolescentilor cu varsta peste 12 ani.

Contraindicatii

Nu utilizati Uricol

daca sunteti alergic (hipersensibil) la metenamina, citrat de piperazina, kelina sau la oricare dintre celelalte componente ale Uricol.

Daca suferiti de afectiuni renale, hepatice sau gastro-intestinale, nu trebuie sa depasiti dozele recomandate pentru dumneavoastra de catre medic sau farmacist.

Aveti grija deosebita cand utilizati Uricol

Nu trebuie sa depasiti dozele recomandate pentru dumneavoastra de catre medic sau farmacist, datorita posibilitatii de aparitie a fenomenelor de supradozaj.

Doze si mod de administrare

Utilizati intotdeauna Uricol exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Inainte de a bea solutia orala Uricol, continutul unui plic se dizolva in jumatate de pahar cu apa si se asteapta pana la finalizarea efervescentei.

Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani:

Se recomanda 1-2 plicuri (continand 5 g granule efervescente) de 3 ori pe zi.

Copii cu varsta sub 12 ani:

Nu se recomanda administrarea la copii cu varsta sub 12 ani datorita lipsei datelor privind eficacitatea si siguranta medicamentului.

Daca ati uitat sa utilizati Uricol

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Luati urmatoarea doza conform schemei stabilite, fara a se suplimenta numarul de doze zilnice.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interactiuni

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Informati medicul dumneavoastra sau farmacistul, daca utilizati sau daca trebuie sa utilizati concomitent unul din urmatoarele medicamente:

acetazolamida, deoarece terapia concomitenta cu acetazolamida si hexamina conduce la alcalinizarea urinei. Aceasta alcalinizare inhiba conversia (transformarea) hexaminei la forma sa activa, formaldehida.
diclorfenamida, deoarece actiunea hexaminei este dependenta de aciditatea urinei. Diclorfenamida alcalinizeaza urina, si astfel se inhiba actiunea hexaminei.
sulfacitina, deoarece administrarea concomitenta a sulfacitinei cu hexamina poate creste incidenta cristalizarii. in urina acida, hexamina se descompune la formaldehida care poate forma un precipitat insolubil cu sulfacitina.
sulfametizol, deoarece acest medicament este insolubil in urina acida si poate conduce la cristalurie in combinatie cu hexamina.
sulfapiridina, deoarece acest medicament administrat concomitent cu hexamina poate creste incidenta cristaluriei.

Utilizarea Uricol cu alimente si bauturi

Nu exista recomandari speciale in acest caz.

Sarcina si alaptare

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Daca sunteti gravida sau credeti ca sunteti gravida, spuneti medicului dumneavoastra. Uricol nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, decat daca este absolut necesar si este de preferat ca utilizarea acestuia sa se faca la recomandarea medicului, dupa analiza raportului risc potential fetal/beneficiu matern. Medicul va discuta cu dumneavoastra posibilele riscuri ale utilizarii Uricol in timpul sarcinii.

Nu trebuie sa alaptati in timpul utilizarii Uricol, deoarece hexamina se excreta in laptele matern si acest lucru ii poate dauna copilului dumneavoastra. De aceea, mamele care iau Uricol sunt sfatuite sa opreasca alaptarea.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Uricol nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informatii importante privind unele componente ale Uricol

Va rugam sa intrebati medicul dumneavoastra daca va ingrijoreaza vreunul din componentele acestui medicament.

Supradozaj

Daca ati luat din greseala mai mult din Uricol decat trebuie, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Simptomele ce pot apare in acest caz, datorita continutului in metenamina, sunt: varsaturi, urinare cu sange.

Reactii adverse

Ca toate medicamentele, Uricol poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Cu frecventa necunoscuta care nu poate fi estimata din datele disponibile.

Va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome.

Hexamina este, in general, bine tolerata. Daca se administreaza in doze mai mari decat cele recomandate, sau timp mai indelungat, poate aparea riscul de iritatie sau inflamatie a tractului urinar. Oricum, efectul formaldehidei este partial diminuat de catre baza efervescenta. Dozele terapeutice de citrat de piperazina nu cauzeaza reactii adverse, dar pot aparea in unele cazuri, efecte ca: voma, diaree, reactii alergice. In doze mari, sau la pacientii cu insuficienta renala, poate aparea oboseala musculara, pierderea totala sau partiala a intelegerii si a posibilitatii de a reda cuvintele (disfazie), confuzie. In cazuri exceptionale pot apare contractii musculare bruste si involuntare (mioclonii), crize convulsive, ameteli, tulburari de vedere.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Citeste si despre:

Cele mai toxice spatii din interiorul casei Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Laserul CO2 – procedura de ultima generatie pentru reducerea ridurilor si a cicatricilor pielii Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. Leguminoasele Interventii cosmetice : generalitati despre piele Intrebari frecvente despre homeopatie Histiocitoza X (histiocitoza cu celule Langerhans)