Timonil 600 retard

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii:

Timonil este indicat in: nevralgia de trigemen, nevralgia idiopatica glosofaringiana; diabetul insipid de origine centrala; polidipsia si poliuria de cauze neurohormonale. In plus este indicat in: epilepsia psihomotorie si in crizele epileptice temporare, marele rau epileptic; epilepsia jacksoniana; epilepsia mixta;

Contraindicatii:

Nu se administreaza cu inhibitoare MAO! Nu se prescrie in primul trimestru al sarcinii. In timpul tratamentului trebuie sa se evite consumul de alcool.

Administrare:

Concentratia plasmatica terapeutica a carbamazepinei s-a stabilit pe baza experientei, intre 4 - 12 g / ml. Se recomanda utilizarea cu precadere a monoterapiei in tratamentul epilepsiilor. In general se administreaza intre 400 si 1 200 mg carbamazepina pe zi, repartizata in 1-2 prize zilnice. Depasirea dozei zilnice totale de 1 200 mg nu este in general necesara. Doza zilnica maxima nu trebuie sa depaseasca 1 600 mg, deoarece doze mai mari pot duce la reactii adverse mai numeroase.

Efecte adverse:

Pot apare sedare, tulburari de constienta, ameteli, somnolenta, tulburari de mers si miscare.
O atentie deosebita trebuie acordata reactiilor alergice cutanate (urticarie, dermatita exfoliativa, sindrom Lyell, fotosensibilitate, eritem cutanat, purpura, etc.), reactiilor hematologice (leucocitoza, leucopenie, eozinofilie, trombocitopenie, agranulocitoza, anemie aplastica, anemie hemolitica, anemie megaloblastica, splenomegalie) si hepatotoxice.

Interactiuni:

In cazul administrarii concomitente a mai multor antiepileptice, acestea isi pot reduce reciproc
activitatea (ex. fenitoina, fenobarbital, primidona). Timpii de injumatatire pentru fenitoina, warfarina, doxiciclina si teofilina scad considerabil in cazul administrarii concomitente de carbamazepina.
Concentratia plasmatica a carbamazepinei poate fi crescuta de antibiotice macrolide, izoniazida, antagonisti de calciu, dextropropoxifen.

Precautii:

Initializarea tratamentului cu Timonil necesita un istoric al bolii si evaluarea clinica a pacientului.
Timonil va fi utilizat cu prudenta in cazul pacientilor cu convulsii mixte care includ si absente deoarece poate provoca convulsii generalizate.

Citeste si despre:

Dizabilitatea intelectuala sau retardul mintal Plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului si alte masuri financiar-bugetare Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale Boala Canavan Sarcina: Ce trebuie cunoscut despre administrarea vitaminelor prenatale Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Sindromul Schwartz–Jampel Sindromul WAGR Fenilcetonuria (PKU) Sindromul Seckel - generalitati Sindromul Down si monitorizarea prenatala