Actiune terapeutica
Antipsihotic. incidenta crescuta a simptomelor extrapiramidale, incidenta scazuta a sedarii, efectelor anticolinergice, antiemetice si a hipotensiunii ortostatice. Decanoatul creste marcat durata de actiune. Decanoat: instalarea efectului: 24-72 h; concentratie plasmatica maxima: 24-48 h. T : aproximativ 14 zile. Durata efectului: 4 sau mai multe saptamani. Flufenazin hidroclorit trebuie administrat cu grija la pacieti cu hipersensibilitate cunoscuta la
ale fenotiazine.
Indicatii
Tulburari psihotice. Decanoatul se foloseste in terapia neuroleptica parenterala, prelungita (de ex. schizofrenie cronica).
Doze si mod de admnistrare
Tablete: tulburari psihice: adulti, initial: 2.5-10 mg/zi in doze divizate la 6-8 h; apoi se reduc treptat dozele pana la o doza de intretinere de 1 sau 5 mg/zi (de obicei se da o doza unica ce nu depaseste 20 mg/zi). Pacientii in varsta, emaciati, tarati, initial: 1-2.5 mg/zi; apoi doza se ajusteaza in functie de raspuns.
IM, SC: tulburari psihice: adulti, initial 12.5-25 mg; apoi doza poate fi marita sau repetata in interval de 1-3 saptamani. Doza de intretinere obisniuita este de 50 mg/1-4 saptamani. Doza maxima: 100 mg/doza.
Masuri de precautie
La cei cu hipersensibilitate la fenotiazine sau cu tulburari ce pot da reactii nedorite, se initiaza terapia cu grija folosind hidrocloritul. Se poate continua apoi cu decanoat. La pacientii cu risc crescut (sensibilitate la fenotiazina sau tulburari ce predispun la reactii neasteptate) se incepe cu precautie terapia PO sau parenterala. Feriti medicamentul de lumina. Se depoziteaza la temperatura camerei si nu se ingheata. Culoarea substantei poate fi variata, de la lipsa ei pana la culoarea chihlimbarului. Nu se foloseste daca are o culoare mai inchisa. La inceputul tratamentului se administreaza formele cu timp scurt de actiune. Se administreaza decanoat, dupa ce apare raspunsul la tratament. Doza echivalenta cu 20 mg hidroclorit este de 25 mg decanoat.
Observatii pentru pacient familie: determinati daca pacientul este apt de auto-administrare a terapiei. Majoritatea pacientilor cu tratament de lunga durata opteaza pentru injectie lunara. Evitati activitatile ce necesita atentie sporita pana la epuizarea efectului. Anuntati aparitia efectelor adverse. Evitati dusul cu apa fierbinte, si baile fierbinti pentru ca poate apare hipotensiune arteriala. Evitati activitatile stresante. Nu se intrerupe brusc. Schimbati-va lent pozitia corpului pentru a evita apartia hipotensiunii ortostatice. Anuntati aparitia sangerarilor, oboselii neobisnuite sau a febrei. Utilizati creme pentru protectie solara; cresteti aportul de lichide pentru prevenirea constipatiei si uscaciunii gurii. Evitati alcoolul, deprimante ale SNC sau medicamente FR.
Evaluarea si controlul terapiei: observati varsta, statusul mental si psihic. La pacientii in varsta si tarati, creste riscul aparitiei de simptome extrapiramidale.