TARKA, capsule

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
O capsula contine 2 mg de trandolaprilum si 180 mg clorhidrat de verapamil cu eliberare modificata.
Excipienti: celuloza microcristalina, polividona, stearilfumarat de sodiu, lactoza, celuloza, alginat de sodiu, stearat de magneziu, metilhidroxipropilceluloza, laurilsulfat de sodiu, polietilenglicol, talc, siliciu, dioxid de titan, oxizi de fier si gelatina.
Continutul de Na in capsula este de 26 mg.

Actiune terapeutica
Contine doua medicamente: blocanti de calciu si inhibitori de enzima de conversie. Blocantii de calciu schimba cantitatea de calciu de la nivelul musculaturii inimii si vaselor de sange, ducand la scaderea inotropismului, dromotropismului si vasodilatatie. Inhibitori de enzima de conversie fac vasodilatatie ajutand la scaderea tensiunii arteriale.

Indicatii
Hipertensiune arteriala esentiala care raspunde la oricare dintre substantele active continute in produsulu de baza Tarka, atunci cand sunt administrate separat in aceeasi proportie a dozelor.

Doze si mod de admnistrare
Se va face in functie de valorile tensionale ale fiecarui pacient si impreuna cu medicul curant.

Contraindicatii
In perioada de sarcina , alaptare, tulburari de ritm cardiac, infarct miocardic cu complicatii, alergii la unul din produse, afectiuni hepatice grave cu ascita, disfunctii ale glandelor suprarnale, copii.

Masuri de precautie
Nu se administreaza impreuna cu sucul de grepfruit. Poate interactiona cu urmatoarele medicamente: beta blocante, digoxina, cimetidina, diazepm, fenitoina, litiu, rifampicina, fenobarbital, teofilina, alopurinol, dantrolena, diuretice , sare de potasiu, anti-inflamatorii, analgezice, corticosteroizi, ciclosporina.
Capacitatea de a cionduce autovehiculele:
Poate determina ameteli, fatigabilitate. Prelungeste timpul de eliminare a alcoolului.

Reactii adverse
Inhibitorii de enzima de conversie:
Cefalee, oboseala, greata; mai rar: hipotensiune, hipotensiune ortostatica, diaree, crampe musculare, tuse, eritem, edem angioneurotic. Rar se inregistreaza cresterea creatininei serice, cu revenire la normal dupa intreruperea medicamentului. In general, reactiile adverse sunt mai frecvente la pacientii cu functii renale afectate si sub tratament concomitent cu diuretice.
Blocantii de calciu:
In doze mari poate provoca BAV de gradul I sau II. In. Dozele mari pot produce hipotensiune tranzitorie. Congestia fetei, cefalee, ameteli, reactii alergice si constipatie s-au semnalat rareori. Provoaca stop cardiac, se vor aplica: masaj cardiac extern si respiratie artificiala. Dupa ce se face diagnosticarea electrocardiografic (asistola sau fibrilatie atriala) se vor aplica imediat masuri corespunzatoare. BAV de gradul II sau III este diminuat de atropina si izoprenalina; daca-necesar, se va aplica o stimulare electrica. Insuficienta cardiaca se compenseaza cu dopamina, dobutamina, glicozide cardiace sau calciu. Hipotensiunea marcata se va controla plasand pacientul in pozitie corespunzatoare. Daca este necesar se vor administra dopamina, dobutamina sau noradrenalina.


Citeste si despre:

Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Opiu Otoscleroza Escare: ce sunt, factori de risc, cum se pot preveni, stadii si optiuni de tratament Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul