Continutul ambalajului si alte informatii
Substanta activa este teicoplanina. Fiecare flacon contine teicoplanina, 400 mg. Celelalte componente sunt clorura de sodiu si hidroxidul de sodiu; si apa pentru preparate injectabile in solvent.
Indicatii
Infectii potential severe cu germeni gram-pozitivi; in cazurile in care penicilinele si cefalosporinele nu sunt eficiente.
Targocid poate fi utilizat pentru a trata anumite infectii ale intestinului, provocate de bacteria Clostridium difficile. Pentru aceasta infectie, solutia se administreaza oral.
Doze si mod de administrare
Adm. intramuscular sau intravenos in bolus 30 minute. Se recomanda 1-2 administrari pe zi, in functie de gravitate. in endocardite si osteomielite se recomanda ca tratamentul sa dureze minim 3 saptamani. Profilactic 400 mg in doza unica, inaintea interventiei chirurgicale. Copii peste 12 ani: 10 mg/kg corp la 12 ore (primele 3 doze) apoi 10 mg/kg corp pe zi intravenos sau intramuscular in doza unica. Nou-nascuti: doza de atac 16 mg/kg corp in prima zi, apoi doza de intretinere 8 mg/kg corp o data pe zi. Insuficienta renala: nu este necesara ajustarea dozelor in primele 4 zile de tratament. La un clearance al creatininei de 40-60 ml/minim, doza se va reduce la jumatate.
Contraindicatii
Hipersensibilitate. Sarcina si alaptare.
Sarcina si alaptare
Daca sunteti gravida, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului, farmacistului sau asistentei medicale pentru recomandari inainte sa vi se administreze acest medicament. Acestia vor decide daca vi se va administra sau nu acest medicament in timpul sarcinii. Este posibil sa existe un risc pentru fat de a avea probleme cu urechea interna si rinichii. inainte sa vi se administreze acest medicament, spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati. Acesta va decide daca puteti sau nu sa continuati sa alaptati in timpul tratamentului cu Targocid. Studiile privind reproducerea la animale nu au evidentiat probleme cu fertilitatea.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Este posibil sa aveti dureri de cap sau sa va simtiti ametit in timpul tratamentului cu Targocid. Daca acestea apar, nu conduceti vehicule sau nu folositi nicio unealta sau utilaj. Targocid contine sodiu Acest medicament contine sodiu, mai putin de 1 mmol (23 mg) pe flacon, adica practic nu contine sodiu.
Precautii
Teicoplaninul nu se elimina prin dializa. Hipersensibilitate incrucioata cu vancomicina. Testarea functiei renale si hepatice in cursul tratamentului.
Reactii adverse
Locale (eritem, durere, tromboflebita, abces); hipersensibilitate (rash, prurit, febra, bronhospasm, reactii anafilactice, soc anafilactic, contractura, urticarie, angioedem); digestive (greata, varsaturi, diaree); sange (eozinofilie, leucopenie, trombocitopenie, trombocitoza, neutropenie); sistem nervos (ameteli, cefalee).
Opriti tratamentul si adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau asistentei medicale daca observati oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave este posibil sa aveti nevoie de tratament medical de urgenta: Mai putin frecvente ( pot afecta pana la 1 din 100 de persoane)
- reactie alergica aparuta brusc, care pune viata in pericol semnele pot include: dificultati la respiratie sau respiratie suieratoare, umflare, eruptie trecatoare pe piele, mancarime, febra, frisoane
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 de persoane)
- inrosire cu senzatie de caldura in partea superioara a corpului Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)
- aparitia de vezicule pe piele, la nivelul gurii, ochilor sau organelor genitale acestea pot fi semne ale unor afectiuni denumite necroliza epidermica toxica sau sindrom Stevens-Johnson Spuneti imediat medicului dumneavoastra sau asistentei medicale daca observati oricare dintre reactiile adverse de mai sus. Spuneti imediat medicului dumneavoastra sau asistentei medicale daca observati oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave - este posibil sa aveti nevoie de tratament medical de urgenta: 5 Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane)
- umflare si formare de cheaguri intr-o vena - dificultati la respiratie sau respiratie suieratoare (bronhospasm)
- faceti mai multe infectii decat de obicei acestea pot fi semne ale unei scaderi a numarului de celule din sange
Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)
- lipsa celulelor albe in sange (agranulocitoza) semnele pot include: febra, frisoane severe, durere in gat sau ulceratii la nivelul gurii
- probleme cu rinichii sau modificari ale modului in care functioneaza rinichii dumneavoastra detectate prin analize
- crize epileptice
Spuneti imediat medicului dumneavoastra sau asistentei medicale daca observati oricare dintre reactiile adverse de mai sus.
Alte reactii adverse
Adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale daca apar oricare dintre urmatoarele:
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)
- eruptie trecatoare pe piele, inrosire, mancarime
- durere
- febra
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane)
- numar mic de plachete
- valori mari ale enzimelor ficatului in sange
- valori mari ale creatininei in sange (de supravegheat rinichii)
- pierdere a auzului, zgomote in urechi sau senzatie ca dumneavoastra sau obiectele din jurul dumneavoastra se misca
- senzatie sau stare de rau (varsaturi), diaree
- senzatie de ameteala sau dureri de cap Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 de persoane)
- infectie (abces)
Cu frecventa necunoscuta (frecventa care nu poate fi estimata din datele disponibile)
- probleme la locul de administrare a injectiei cum sunt inrosire a pielii, durere sau umflare Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.
Cum se pastreaza Targocid
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor. Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe eticheta flaconului dupa EXP.
Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare. Informatii despre conditiile de pastrare si momentul utilizarii Targocid, dupa ce a fost reconstituit si pregatit pentru administrare, sunt descrise la Informatii practice pentru profesionistii din domeniul sanatatii, referitoare la prepararea si manipularea Targocid.