Tandemact, comprimate

Prospect

Publicat: 28 Aprilie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Tandemact este un medicament care contine doua substante active, pioglitazona si glimepirida. Este disponibil sub forma de comprimate albe, rotunde (30 mg pioglitazona si 2 sau 4 mg glimepirida sau 45 mg pioglitazona si 4 mg glimepirida).

Indicatii
Tandemact se utilizeaza pentru tratarea pacientilor adulti care sufera de diabet de tip 2 (cunoscut, de asemenea, ca diabet non-insulinodependent). Este utilizat la pacientii carora metformina (un tip de medicament antidiabetic) le este contraindicata si care sunt deja tratati cu o combinatie de comprimate care contin cele doua substante active, pioglitazona si glimepirida. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Administrare
Doza obisnuita de Tandemact este de un comprimat pe zi, luata chiar inainte de prima masa a zilei sau in timpul acesteia. Comprimatul trebuie inghitit intreg cu putina apa. Pacientii carora li se administreaza pioglitazona in asociere cu un alt medicament din aceeasi clasa cu glimepirida (adica o alta sulfoniluree) trebuie sa fi trecut mai intai de la aceasta alta sulfoniluree la glimepirida, inainte de a incepe tratamentul cu Tandemact. Este posibil ca pacientii care prezinta hipoglicemie (cantitate redusa de zahar in sange) in timpul administrarii de Tandemact sa necesite administrarea unei doze mai reduse de medicament sau sa revina la administrarea de comprimate separate. Tandemact nu poate fi administrat pacientilor care prezinta afectiuni renale severe sau pacientilor cu afectiuni hepatice.
Actiune terapeutica
Diabetul de tip 2 este o afectiune in care pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a controla nivelul de glucoza (zahar) din sange sau cand organismul nu poate utiliza in mod eficient insulina. Tandemact contine doua substante active, fiecare avand un mod diferit de actiune. Pioglitazona face ca celulele (adipoase, musculare si hepatice) sa fie mai sensibile la insulina, ceea ce inseamna ca organismul utilizeaza mai eficient insulina pe care o produce. Glimepirida este o sulfoniluree: aceasta stimuleaza pancreasul sa produca mai multa insulina. Ca rezultat al actiunii ambelor substante active, nivelul de glucoza din sange este redus si aceasta ajuta la controlul diabetului de tip 2.

Contraindicatii
Tandemact nu trebuie utilizat de catre persoanele care pot fi hipersensibile (alergice) la pioglitazona, glimepirida sau oricare dintre celelalte ingrediente, sau la alte sulfoniluree sau sulfonamide. Nu trebuie utilizat la pacientii care prezinta insuficienta cardiaca, afectiuni hepatice sau afectiuni renale grave. Nu trebuie utilizat la pacientii cu diabet de tip 1 (diabet insulinodependent), pacientii care prezinta complicatii diabetice (cetoacidoza diabetica sau coma diabetica) sau la femeile insarcinate sau care alapteaza. Este posibil sa fie necesara ajustarea dozelor de Tandemact atunci cand este administrat concomitent cu alte medicamente. Lista completa a acestor medicamente este disponibila in Rezumatul caracteristicilor produsului care face parte, de asemenea, din EPAR.
Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Tandemact (observate la 1 10 pacienti din 100) sunt cresterea in greutate, ameteala, flatulenta (gaze) si edemul (umflare). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate cu Tandemact, a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa