Scintimun, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 29 Martie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Scintimun este o trusa (kit) pentru prepararea unei solutii injectabile radioactive. Acesta contine substanta activa besilesomab.

Indicatii
Scintimun nu se utilizeaza in monoterapie, ci trebuie radiomarcat inainte de utilizare. Radiomarcarea este o tehnica prin care o substanta este marcata (etichetata) cu un compus radioactiv. Scintimun este radiomarcat prin amestecarea sa cu o solutie de tehnetiu radioactiv (99mTc). Scintimun este utilizat numai in scop de diagnostic. Acesta este utilizat pentru localizarea zonelor de infectie sau inflamare la adulti cu diagnostic prezumtiv de osteomielita (infectie a oaselor) la nivelul membrelor, in asociere cu alte metode imagistice adecvate. Scintimun nu trebuie utilizat pentru diagnosticarea infectiei piciorului diabetic (infectie care apare la nivelul picioarelor pacientilor cu diabet). Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Scintimun trebuie utilizat numai in cadrul spitalelor cu departament de medicina nucleara si trebuie manipulat numai de personal autorizat. O solutie radioactiva de Scintimun este preparata prin amestecarea pulberii si solventului furnizate in trusa (kit) si apoi prin radiomarcarea acesteia cu tehnetiu (99mTc). Solutia se administreaza pacientului sub forma unei injectii unice in vena. Cantitatea injectata de besilesomab variaza intre 0,25 si 1 mg, in functie de gradul de radioactivitate necesar. La trei-sase ore dupa injectie, medicul efectueaza fotografii ale membrelor (scanari) pentru localizarea zonelor din oase afectate de osteomielita.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Scintimun, besilesomab, este un anticorp monoclonal. Un anticorp monoclonal este un anticorp (un tip de proteina) care a fost conceput sa recunoasca si sa se lege de o anumita structura (numita antigen) intalnita in organism. Besilesomab a fost conceput sa se lege de un antigen numit NCA-95, prezent pe suprafata granulocitelor, un tip de celula alba din sange implicata in inflamare si combaterea infectiei. Cand Scintimun este radiomarcat, compusul radioactiv tehnetiu (99m Tc) se leaga de besilesomab. Cand pacientului i se injecteaza medicamentul radiomarcat, anticorpul monoclonal transporta radioactivitatea catre antigenul tinta de pe granulocite. Intrucat la locul unei infectii se aduna un mare numar de granulocite, radioactivitatea se va acumula in zonele afectate de osteomielita, unde poate fi detectata prin intermediul scanarilor. Imaginile vor arata unde s-a acumulat besilesomab, iar medicul le va utiliza pentru a localiza zonele de infectie sau inflamare.

Contraindicatii
Scintimun nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la besilesomab, la alti anticorpi de soarece sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Scintimun nu se administreaza pacientilor cu rezultat pozitiv la testul anticorpilor umani anti-soarece (HAMA) si nu trebuie administrat femeilor insarcinate. Ca in cazul tuturor substantelor radioactive utilizate in medicament, pacientii trebuie expusi la cea mai mica doza posibila de Scintimun.

Reactii adverse
Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Scintimun (observat la mai mult de 1 din 10 pacienti) este productia de anticorpi anti-soarece. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Scintimun, a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate