Plantabianuala, legumicola, intalnit in flora spontana dar si cultivata la noi intara. Radacina este tuberizata si pivotanta, tulpina inalta si ramificata iarfrunzele penat-sectate. Florile sunt galbene, sub forma de umbrela, compusa.Pastarnacul infloreste in a doua parte a verii, in lunile iulie si august.Fructele sunt dicariopse cu margini aripate. In scop fitoterapeutic seutilizeaza radacinile si frunzele.
Plantacontine saruri minerale (in special potasiu), uleiuri volatile, vitaminele a,B1, B2, C, celuloza, proteine, grasimi, glucide solubile,
Areactiune diuretica, depurativa, tonica, antireumatismala, antipiretica,antitoxica, emenagoga, sedativa si stomahica.
Planta este utilizata in alimentatie si ca remediunatural in medicina populara. Pastarnacul este considerat o planta foartenutritiva, importanta si datorita efectelor sale medicinale.
Intreaga planta are un miros specific.
Uzintern:
-colecistite, dureri gastrice, atonii veziculare, enterocolite spastice,insomnii minore, nefrita, disurie, colici renale, dereglari endocrine (sindrommenstrual), reumatism, obezitate, boli vasculare, infectii, stari febrile,inapetenta, dismenoree, febra consumat crud, ras, decoct, uleiuri, extractedin frunze si mai ales din radacini.