PARACETAMOL, supozitoare

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Prezentare

Paracetamol Atb se prezinta sub forma de supozitoare cu forma de torpila, cu aspect omogen, de culoare alba sau slab-galbuie. Este disponibil in cutii cu: - 2 folii termosudate din PVC/PE a cate 3 supozitoare - o folie termosudata din PVC/PE cu 6 supozitoare - 2 folii termosudate din PVC/PE a cate 6 supozitoare Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Compozitie

Paracetamolsugari: 125 mg paracetamol/supozitor. Paracetamolcopii: 250 mg paracetamol/supozitor. Celelalte componente sunt: grasime solida.

Actiune terapeutica

Substanta cu actiune analgezica asemanatoare cu a fenacetinei si cu efect antipiretic apropiat de al salicilatilor, paracetamolul actioneaza asupra centrilor termoreglatori din sistemul nervos central, determinand o pierdere mai accentuata de caldura prin vasodilatatie cutanata. Efectul analgezic are, de asemenea, un mecanism central, fiind influentate durerile de intensitate medie. Nu are actiune antiinflamatoare si nu este antiagregant plachetar.

Indicatii

Tratamentul simptomatic al afectiunilor febrile si/sau dureroase.

Paracetamol Atb supozitoare face parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de analgezice-antipiretice. Paracetamolul este utilizat pentru a reduce durerile de intensitate usoara sau moderata si febra.

Doze si mod de administrare

Paracetamol sugari: un supozitor de 125 mg, de 3-5 ori/zi, in functie de greutatea corporala. Paracetamol copii: se administreaza la copii peste 3 ani un supozitor de 250 mg, de 3-5 ori/zi, in functie de varsta.

Utilizati intotdeauna Paracetamol Atb exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Paracetamol Atb supozitoare se administreaza intrarectal. Supozitoarele trebuie administrate intregi. Nu se recomanda divizarea supozitoarelor inainte de utilizare. Avand in vedere faptul ca doza recomandata la copiii cu varsta sub 6 luni este mai mica decat cantitatea de substanta activa continuta in Paracetamol Atb 125 mg supozitoare, trebuie utilizate forme farmaceutice adcvate acestei grupe de varsta, cu concentratii corespunzatoare. Copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 luni (7-10 kg) Doza recomandata este de 125 mg paracetamol (un supozitor Paracetamol Atb 125 mg) de 1 - 4 ori pe zi. Intervalul intre administrari: 4 - 6 ore Doza maxima pe zi: 500 mg paracetamol (4 supozitoare Paracetamol Atb 125 mg) Copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani (10-15 kg) Doza recomandata este de 250 mg paracetamol (2 supozitoare Paracetamol Atb 125 mg) de 1 - 3 ori pe zi. Intervalul intre administrari: 4 - 8 ore Doza maxima pe zi: 750 mg paracetamol (6 supozitoare Paracetamol Atb 125 mg) Copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani (15-22 kg) Doza recomandata este de 250 mg paracetamol (2 supozitoare Paracetamol Atb 125 mg) de 1 - 4 ori pe zi. Intervalul intre administrari: 4 - 8 ore Doza maxima pe zi: 1000 mg paracetamol (8 supozitoare Paracetamol Atb 125 mg) Copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 9 ani (22-30 kg) Doza recomandata este de 250-500 mg paracetamol (2 pana la 4 supozitoare Paracetamol Atb 125 mg) de 3 ori pe zi. Intervalul intre administrari: 4 - 8 ore Doza maxima pe zi: 1500 mg paracetamol (12 supozitoare Paracetamol Atb 125 mg) Copii cu varsta cuprinsa intre 9 si 12 ani (30-40 kg) Doza recomandata este de 250-500 mg paracetamol (2 pana la 4 supozitoare Paracetamol Atb 125 mg) de 4 ori pe zi. Intervalul intre administrari: 4 - 8 ore Doza maxima pe zi: 2000 mg paracetamol (16 supozitoare Paracetamol Atb 125 mg) Daca sub tratamentul cu paracetamol, durerea nu se reduce in 5 zile iar febra nu se remite sau reapare in 3 zile este necesara reevaluarea diagnosticului si a tratamentului. Insuficienta renala Daca aveti insuficienta renala este necesar ca medicul dumneavoastra sa modifice dozele, in functie de gradul insuficientei renale. Insuficienta hepatica Nu este necesara ajustarea dozelor de paracetamol la pacientii cu insuficienta hepatica usoara.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la paracetamol sau la fenacetina. Insuficienta hepatica sau renala grava.
Sarcina si alaptare

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Paracetamol Atb este destinat utilizarii la copii cu varsta sub 12 ani, dar in cazul in care o adolescenta sau o femeie aflata la varsta fertila utilizeaza acest medicament trebuie avute in vedere urmatoarele atentionari: - medicamentul poate fi administrat in cursul sarcinii la doze terapeutice, pe termen scurt, insa administrarea se va face numai la recomandarea medicului dumneavoastra. - paracetamolul traverseaza placenta si se excreta in laptele matern. Se considera ca in laptele matern se regaseste o cantitate nesemnificativa de medicament, dar se recomanda ca in perioada de alaptare, paracetamolul sa se utilizeze doar dozele de recomandate de catre medicul dumneavoastra, iar tratamentul sa nu fie unul de lunga durata.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Paracetamolul nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Masuri de precautie

Utilizarea indelungata a unor doze mari se va face sub stricta supraveghere medicala, existand riscul unor tulburari ale functiei renale.

Reactii adverse

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Paracetamol Atb poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente:

Foarte frecvente: care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti

Mai putin frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti

Rare:care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti

Foarte rare: afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti

Cu frecventa necunoscuta

care nu poate fi estimata din datele disponibile

Frecvente

- inrosire a mucoasei de la nivelul rectului.

Mai putin frecvente

- inrosire a pielii si urticarie.

Rare

- scadere a numarului de plachete sau de globule albe sau rosii din sange;

- reactii alergice de tipul angioedemului, lipsa de aer, spasm bronsic, transpiratii, greata, scaderea tensiunii arteriale pana la stare de soc.

5-10% dintre pacienti care au astm bronsic indus de acid acetilsalicilic pot prezenta aceleasi manifestari si in cazul administrarii de paracetamol.

- hepatita;

- crestere a concentratiei de creatinina in sange (in special secundar sindromului hepato-renal), insuficienta renala.

Rezultatele unui studiu caz-control au sugerat ca utilizarea frecventa (zilnica sau saptamanala) a paracetamolului ar putea fi asociata cu aparitia simptomelor de astm bronsic dar aceasta nu contraindica utilizarea paracetamolului in dozele recomandate, chiar la pacientii cu astm brosic diagnosticat.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementiona-ta in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Supradozaj

Administrarea oricarui medicament in exces poate avea consecinte severe. Nu au fost semnalate cazuri de supradozaj in urma utilizarii supozitoarelor cu paracetamol.

Cazurile de supradozaj au fost semnalate numai pentru formele orale de paracetamol dar, in cazul in care copilul dumneavoastra sau alta persoana ingera in mod accidental mai multe supozitoare, trebuie sa stiti ca intoxicatia acuta cu paracetamol se manifesta prin tulburari gastro-intestinale (diaree, pierde-rea poftei de mancare, greata, varsaturi, crampe sau dureri abdominale), transpiratii abundente. Simp-tomele severe pot sa apara chiar si la 24 - 48 ore dupa ingestia supradozei. in timp se poate dezvolta encefalopatie hepatica (cu tulburari mintale, stare de confuzie, agitatie, stupoare), convulsii, deprimare respiratorie, coma, edem cerebral, tulburari de coagulare, hemoragie digestiva, coagulare intravascula-ra diseminata, scadere a concentratiei de glucoza in sange, acidoza metabolica si oprirea circulatiei sangelui. Odata cu leziunile toxice hepatice, paracetamolul poate produce leziuni renale sau chiar insu-ficienta renala (cu scaderea sau lipsa producerii de urina, prezenta de sange in urina sau urina tulbure).

In caz de supradozaj, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital.

Conditii de pastrare

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Nu utilizati Paracetamol Atb dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Citeste si despre:

Trusa de prim ajutor Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare MDMA (Ecstazy) Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Informatii esentiale despre boala hemoroidala