OXAZEPAM, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie

Prezentare farmaceutica: comprimate continand oxazepam 10 mg.

Actiune terapeutica

Tranchilizant, miorelaxant si anticonvulsivant benzodiazepinic, cu efect rapid si de relativ scurta durata.

Indicatii

Stari de anxietate, tensiune, agitatie, iritabilitate, insomnie de natura nevrotica, psihovegetativa, psihosomatica, asociate depresiei, la batrani, in cadrul sindromului de abstinenta al alcoolicilor; este de ales la batrani si hepatici (bine suportat).

Contraindicatii

Alergie la oxazepam si alte benzodiazepine, sarcina, copii sub 6 ani, stari comatoase, colaps, insuficienta pulmonara acuta, deprimare respiratorie, miastenie grava; prudenta la soferi si la cei cu alte profesiuni care solicita in mod deosebit atentia; se vor evita bauturile alcoolice, prudenta la asocierea altor deprimante centrale (potentare).

Doze si mod de administrare

Obisnuit, cate un comprimat dimineata, la pranz si 2 comprimate seara (la nevoie, doze mai mari - pana la 3 comprimate de 3-4 ori/zi); la batrani 1-3 comprimate/zi.

Supradozaj

Nu este grava daca nu este asociata cu administrarea altor deprimante ale SNC (inclusiv alcool). Tratamentul este simptomatic, suportiv general: lavaj gastric, asigurarea permeabilitatii cailor aeriene.

Reactii adverse

Somnolenta, anorexie, diminuarea libidoului, tulburari de menstruatie; rareori ameteli, cefalee, hipotensiune (mai frecvent la batrani), oboseala, stari de agitatie (la unii bolnavi psihotici), tulburari neurologice, greata, edeme, eruptii cutanate alergice, leucopenie, disfunctie hepatica; tratamentul indelungat cu doze mari poate determina dependenta.

Sarcina si alaptare

Nu se administreaza in sarcina si alaptare.

Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini

Se evita administrarea Oxazepam la conducatorii auto si la persoanele cu profesii ce impun performante psihomotorii riguroase.

Interactiuni medicamentoase

Se evita asocierea cu alcool, deprimante centrale (derivati morfinici - analgezice si antitusive - , barbiturice, antihistaminice H1, sedative, alte tranchilizante, neuroleptice, clonidina, cisaprid deoarece aceste medicamente potenteaza efectul Oxazepam.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa