OLYNTH, dosirgel

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii:

Este indicat pentru reducerea congestiei mucoasei nazale in coriza (guturai), gripa, rinita vasomotorie, rinita alergica si alte infectii ale cailor respiratorii superioare.

De asemenea, pentru favorizarea eliminarii secretiilor nazale, este indicat in sinuzita paranazala si otita medie catarala.
Olynth 0,5% aerosol nazal solutie este destinat administrarii la copil peste 6 ani si la adulti.

Contraindicatii:

- hipersensibilitate la xilometazolina sau la oricare dintre componentii produsului, mai ales la clorura de benzalconiu;
- inftamatie a mucoasei nazale neinsotita de secretie (rinita sicca);
- copii sub 6 ani.

Reactii adverse:

Aparat respirator
La pacientii cu sensibilitate crescuta, Olynth 0,5% poate provoca semne usoare si tranzitorii de iritatie a mucoasei nazale (senzatie de arsura).
S-au observat cazuri de congestie a mucoasei nazale (hiperemie reactiva) dupa disparitia efectului.
Utilizarea pe timp lung, administrarea cu frecventa mare sau folosirea unor doze mari de Olynth 0,5% pot provoca senzatie de arsura nazala sau de uscaciune a mucoasei, precum si congestie reactiva cu rinita medicamentoasa. Acest efect poate sa apara atat dupa 5-7 zile de tratament, cat si dupa administrare indelungata; determinand afectarea persistenta a mucoasei cu formare de cruste (rinita sicca).
Sistem nervos
Foarte rar pot sa apara cefalee. insomnie sau oboseala.
Aparat cardiovascular

Rareori, administrarea nazala poate provoca efecte sistemice simpatomimetice, cum sunt extrasistole, tahicardie si cresterea tensiunii arteriale. In cazul in care observati alte reactii adverse, care nu au fost mentionate in acest prospect, va rugam sa anuntati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Citeste si despre:

Gripa: Ghid complet pentru preventie, diagnostic si tratament Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor Legatura intre disfunctiile tiroidiene si tulburarile depresive si anxioase Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Medicina tintita: generalitati, istoric si perspective Cancerul pulmonar non-microcelular: abordari terapeutice si strategii personalizate Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa Menopauza si terapia de substitutie hormonala: benefici si riscuri Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice