MESTINON, drajeuri

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Drajeuri continand piridostigmina bromura 60 mg (cutie cu 20 sau 150 buc.); fiole a 1 ml solutie apoasa injectabila continand piridostigmina bromura 1 mg (cutie cu 50 buc.).
Actiune terapeutica
Anticolinesterazic, stimuleaza musculatura striata fiind eficace in miastenia grava si in intoxicatia cu curarizante antidepolarizante (tubocurarina, galamina, pancuroniu): stimuleaza musculatura neteda gastrointestinala si a vezicii urinare, deprima functia inimii; efectul este ceva mai durabil decat pentru neostigmina (se mentine 3-6 ore); biodisponibilitatea dupa administrarea orala este mica.
Indicatii

Miastenie grava, pareze si paralizii diverse (postdifterice, postmielitice); intoxicatie acuta cu d-tubocurarina, galamina, pancuroniu si alte curarizante antidepolarizante. Constipatie atona, meteorism, eliminarea gazelor din intestin inaintea examenului radiologic; distensie abdominala postoperatorie, ileus paralitic; retentie urinara postoperatorie si postpartum; tahicardie paroxistica supraventriculara.
Mod de administrare

In miastenia grava, oral 1-3 drajeuri (60-180 mg) sau injectii subcutanate, cate 2-5 fiole (2-10 mg) de 2-4 ori/zi (sau mai des, dupa nevoie); ca antidot al curarizantelor antidepolarizante se injecteaza intravenos 5 fiole (5 mg), asociat cu 1/2 fiola atropina sulfat (0,5 mg); in atonia intestinala, cate 1 drajeu (60 mg) sau 1-2 fiole (1-2 mg) subcutanat, la intervale de 4 ore sau dupa nevoie.
Contraindicatii
Obstructie mecanica intestinala sau urinara, astm bronsic, boala parkinson; prudenta sau se evita in sarcina, epilepsie, ulcer, diaree, bradicardie, infarct miocardic recent, insuficienta cardiaca, hipotensiune arteriala, tireotoxicoza. Este contraindicat in intoxicatia cu suxametoniu si alte curarizante depolarizante (potenteaza); nu se asociaza cu metacolina, carbocolina sau betanecol, nu se administreaza in cursul anesteziei cu halotan sau ciclopropan, atentie la asocierea cu opioide si barbiturice (potentare periculoasa).

Reactii adverse
Greata, voma, colici intestinale si diaree, nevoie de urinare, salivatie, rinoree, lacrimare, hipersecretie bronsica, bronhospasm, bradicardie, hipotensiune arteriala, transpiratie, fasciculatii si crampe musculare, slabiciune musculara; posibilitatea reactiilor colinergice exagerate impune prudenta in folosirea preparatului injectabil (indeosebi pentru calea intravenoasa), avand la indemana atropina si medicatie anticolaps.

Citeste si despre:

Consecintele unei supradoze de aspirina Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Lista completa a E-urilor si alimentele in care se gasesc
Cere sfatul medicului ×