Forma de prezentare
Pulbere pentru solutie injectabila 2 g; ct. x 10, 25, 50 sau 100 fl.
Indicatii
Infectii ale tractului respirator, infectii ORL, infectii ale pielii si ale tesuturilor moi, ale tractului urinar, gonoree necomplicata, infectii pelvine, infectii intraabdominale, infectii osteo-articulare, septicemie, meningita, produse de microorganisme sensibile. Profilaxia infectiilor chirurgicale.
Dozare si mod de administrare
Injectare intramusculara sau intravenoasa. Adulti: 1-4 g/zi, intr-o singura inj. (sau fractionat in 2 doze egale). In infectiile gonococice necomplicate, se recomanda o doza unica de 250 mg. Copii: 50-100 mg/kg/zi, fara a depasi 4 g, adm. o data sau fractionat in 2 injectii, la interval de 12 ore.
Tratamentul trebuie continuat cel putin 2 zile dupa disparitia semnelor de infectie. In insuficienta renala severa, sau la cei cu IR si IH, doza nu trebuie sa depaseasca 2 g/zi.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la cefalosporine; hipersensibilitate la anestezice locale de tip amidic, porfirie, BAV, soc cardiogen.
Atentionari
Prudenta la pacientii alergici la peniciline. Diareea severa si persistenta aparuta in timpul tratamentului impune intreruperea administrarii antibioticului; trebuie suspectata colita pseudomembranoasa. Poate determina scaderea timpului de protrombina. Poate determina selectionarea unor tulpini rezistente. Nu trebuie administrata la nou-nascutii cu hiperbilirubinemie. Prudenta la pacientii care au tendinta la retentie hidrosalina. Pozitiveaza rareori testul Coombs si determinarea galactozemiei. Prudenta la femeile gravide sau care alapteaza.
Reactii adverse
La locul injectarii intramusculare pot sa apara durere si induratie. Au fost raportate: reactii de hipersensibilitate, diaree, cresterea nivelului transaminazelor si a ureei plasmatice; tulburari hematologice - eosinofilie, trombocitoza si leucopenie.