Prezentare
Comprimate mici, alb sau roz.
Compozitie
Substanta activa este glibenclamid (glibenclamidum). 1 comprimat de 1.75 mg contine 1.75 mg glibenclamidum, 1 comprimat de 3.5 mg contine 3.5 mg glibenclamidum Excipienti: lactoza, amidon de cartofi, carboximetilceluloza sodica, dioxid de siliciu, stearat de magneziu, colorant Ponceau 4R (E 124).
Indicatii
Glibenclamid (Maninil) face parte din categoria sulfonilureicelor, antidiabetice orale care actioneaza asupra celulelor beta din pancreas, care produc insulina. Mecanismul exact este: inchiderea canalelor de potasiu, prin care se stimuleaza eliberarea de insulina din celula, si, prin aceasta, scaderea glicemiei. Din acest motiv, efectul tuturor medicamentelor din aceasta clasa depinde de capacitatea celulei pancreatice de a mai produce insulina. Atunci cand capacitatea de producere a insulinei scade foarte mult (in diabetul zaharat tip 2, dupa mai multi ani de evolutie), efectul sulfonilureicelor scade foarte mult, si, in cele mai multe cazuri, se indica tratamentul cu insulina.
Este indicat pentru diabet zaharat tip 2 (non-insulino-dependent), cand nu se poate realiza un control metabolic satisfacator numai prin dieta, exercitiu fizic si alte antidiabetice orale. Maninil poate fi administrat in asociere cu alte antidiabetice orale tinandu-se insa cont de contraindicatii. Cel mai frecvent, glibenclamidul se asociaza cu metformin, inclusive sub forma unei combinatii (glibenclamid + metformin, denumire comerciala Glibomet). Asocierea cu toate celelalte categorii de antidiabetice orale este permisa. Se administreaza si impreuna cu insulina. In cazul initierii insulinei, deciziile medicilor diabetologi difera: o parte din medici intrerup sulfonilureicele, alta parte reduc doza, alta mentin doza curenta. Decizia depinde de situatia fiecarui pacient in parte.
Contraindicatii
Diabet zaharat tip 1 (insulino-dependent), esecul secundar complet al terapiei cu glibenclamid in diabetul zaharat de tip 2, in special in decompensarea metabolica acidozica, in precoma sau coma diabetica, in decompensarea metabolica in cursul bolilor infectioase, interventiilor chirurgicale, precum si in rezectia pancreatica. Alte contraindicatii sunt: tulburari hepatice grave, o alterare importanta a functiei renale cu clearance la creatinina sub 30 ml/min, o hipersensibilitate cunoscuta la glibenclamid sau la unul din excipienti. Este contraindicata administrarea in timpul sarcinii si a alaptarii.
Doze si mod de administrare
Doza de Maninil se va determina individual pentru fiecare pacient in functie de valorile glicemiei si reactivitatea pacientului. Tratamentul se poate initia cu 1.75-3.5 mg/zi, crescand ulterior. O doza zilnica de pana la 3.5 mg se administreaza nemestecate, dimineata inaintea micului dejun. Dozele mai mari se vor diviza in doua prize dimineata si seara. La o doza de 3 comprimate se recomanda o administrare de 2 comprimate dimineata si 1 seara. Efectul maxim se obtine de regula cu 10.5 14 mg/zi. Deoarece ameliorarea metabolismului glucidic este in corelatie cu o hipersensibilitate la insulina, doza necesara de glibenclamid poate scadea in cursul terapiei. Pentru a fi evitate hipoglicemiile se vor ajusta corespunzator dozele. La pacientii cu o greutate corporala sub 50 kg se incepe cu o doza zilnica cat mai redusa, de 1.75 2,5 mg glibenclamid/zi. Comprimatele omise nu se mai pot lua dupa 1-2 ore, iar greselile de dozare nu se compenseaza cu doze mai mari. Se poate combina cu insulina, metformina, acarboza si guar.
Precautii
Capacitatea de a conduce autovehicule sau de a manipula utilaje. Maninil poate afecta capacitatea de a conduce autovehicule sau utilaje. Maninil poate produce hipoglicemii, in caz de supradozare, dieta inadecvata (absenta meselor, sau mese insuficiente), consum de alcool. Bulimia, transpiratia, agitatia, cefalee, capacitate redusa de concentrare sunt semne ale hipoglicemiei. Daca apar simptome ale hipoglicemiei, se recomanda ingestia a aprox. 20 g zahar. In cazul unei hipoglicemii severe cu pierderea cunostintei se impune asistenta medicala de urgenta.
Interactiuni
Trebuie discutate cu medicul specialist care a indicat tratamentul. Medicul dumneavoastra poate dori sa va modifice doza de Maninil daca luati alte medicamente, care pot slabi sau mari actiunea Maninil asupra valorilor zaharului din sangele dumneavoastra. Pentru detalii cititi articolul: interactiuni dintre sulfonilureice, alte antidiabetice orale, si alte medicamente.
Reactii adverse
Hipoglicemia (scaderea glicemiei sub valoarea minima a normalului: 70 mg/dl). (>>>detalii despre hipoglicemiile din diabet: simptome, cauze si tratament). Cauzele pot fi: supradozare, functii renala si hepatica alterate, consum de alcool , mese neregulate (in special omiterea meselor), solicitari fizice excesive, tulburari endogene ale metabolismului hidratilor de carbon cat si interactiuni medicamentoase. Cand hipoglicemia se instaleaza lent, simptomele unei dereglari adrenergice sunt minime sau lipsesc. Ocazional pot aparea tulburari gastrointestinale ca: greata, pirozis, alterarea simtului gustativ, epigastralgii, voma, dureri abdominale si diaree.
In cazul tratamentului cu Maninil, urmatorii factori pot creste riscul de hipoglicemie:
- Subalimentatia, orarul neregulat al meselor, omiterea sau intarzierea unei mese sau perioada de post alimentar;
-Modificarea dietei dumneavoastre;
-O doza mai mare de Amaryl decat cea prescrisa;
-Daca aveti o scadere a functiei renale;
-Daca aveti o boala severa a ficatului ;
-Tulburari induse de hormoni (tulburari ale functiei glandei tiroide, ale glandei hipofizare anterioare sau ale cortexului glandei suprarenale);
-consumul de alcool (mai ales atunci cand omiteti o masa);
-anumite medicamente (rubrica INTERACTIUNI).
-Daca efectuati un efort fizic mai mare si nu mancati suficient sau mancati alimente cu un continut mai scazut de carbohidrati decat de obicei.
Alte reactii adverse posibile:. Rareori apar reactii de fotosensibilizare. Izolat s-au observat: eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell, dermatita exfoliativa, eritrodermie si eritem nodos, precum si colestaza, hepatita; cresterea enzimelor hepatice . De asemenea tulburarile hematopoietice sunt rare (trombocitopenie cu purpura), respectiv foarte rar (leucocitopenie, eritrocitopenie, pancitopenie si granulocitopenie pana la agranulocitoza). S-a observat un efect slab diuretic al glibenclamidului. Poate aparea o crestere in greutate. Dupa administrarea de durata se poate ajunge la hipofunctie tiroidiana.
Supradozaj
Daca se intampla sa luati prea mult Maninil sau o doza in plus, exista pericolul unei hipoglicemii si, de aceea, trebuie sa consumati imediat suficient zahar (de exemplu, un mic baton de cubulete de zahar, suc dulce, ceai indulcit) si sa spuneti medicului dumneavoastra imediat. Nu trebuie administrate alimente sau bauturi persoanelor aflate in stare de inconstienta. Deoarece starea de hipoglicemie poate dura pentru un timp, este foarte important ca pacientul sa fie monitorizat cu atentie pana cand nu mai este niciun pericol. De asemenea, ca masura de precautie, poate fi necesara internarea in spital. Aratati medicului ambalajul sau comprimatele ramase, astfel incat doctorul sa stie ce medicamente au fost administrate. Cazurile severe de hipoglicemie insotite de pierderea constientei si afectare neurologica severa sunt cazuri considerate urgente medicale care necesita tratament medical imediat si internare in spital. Trebuie sa va asigurati ca intotdeauna exista o persoana anterior informata si care poate chema medicul in caz de urgenta.