Leurda (Allium ursinum)

Prospect

Publicat: 12 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Planta medicinala care creste in zona alpina sau in campiicu sol fertil, iubitoare de umiditate. Frunzele sunt lungi si lucioase, iarflorile sunt de grupate, de dimensiuni mici si au culoare alba.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele si bulbii.Leurda infloreste in lunile mai siiunie. Frunzele se recolteaza din luna aprilie, iar bulbii se recolteaza dinluna august pana in octombrie.

Contine sulfura de alil, vitamina a, vitamina c,carotenoizi, ulei eteric, saruri minerale (calciu, fier, fosfor, cupru,natriu).

Leurda are caracteristici expectorante, cicatrizante,depurative, antiseptice, bactericide, hipotensive, antiscrelotice, vermifuge.

Planta seamana cu usturoiul la gust si se foloseste si subforma de condiment in gastronomie.

Uz intern:

- hipertensiune, ateroscreloza, scade nivelulcolesterolului, insuficienta biliara, afectiuni ale cailor respiratoriisuperioare, insomnie, ameteala, depresie, guta, boli cardiace, boligastrointestinale, dizenterie, paraziti intestinal, afectiuni ale plamanilor,gripa - sub forma de infuzie, decoct.

Uz extern:

- rani si leziuni cutanate cronice, scrofuloza, herpes,furuncule eczeme, dureri reumatice - sub forma de cataplasma, comprese.

Citeste si despre:

Leurda, cel mai bun detoxifiant de primavara Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala Plante care va ajuta sa slabiti Ceapa si usturoiul pot preveni aparitia unor tipuri de cancer Dieta anti-imbatranire Colagenul in curele de slabire: cum sustine pielea si articulatiile in timpul pierderii in greutate Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fara excese de sarbatori Detoxifierea de primavara Dieta de 4 zile 5 solutii eficiente contra asteniei de primavara Ce alimente trebuie sa eviti daca suferi de alergii de sezon Cum iti influenteaza hrana tiroida: alimente permise si alimente interzise