LERIVON, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Compozitie
Fiecare tableta contine: 10, 20, 30 sau 60 mg de 1, 2, 3, 4,10,14-hexahidro-2-metildibenzo (c, f) pirazino (1,2-a) monohidroclorid de azepina. Tabletele care contin 60 mg de substanta sunt marcate.

Actiune terapeutica
Lerivon este un antidepresiv. Substantele sale active apartin grupului de compusi piperazino-azepinici care nu sunt inruditi chimic cu antidepresivii triciclici. Structura sa este lipsita de catena laterala care este considerata a fi responsabila de activitatea anticolinergica a antidepresivilor triciclici. Eficacitatea antidepresivului Lerivon este comparabila cu aceea a altor antidepresivi folositi in mod curent. In plus, Lerivon poseda proprietati anxiolitice care sunt valoroase in tratamentul pacientilor cu anxietate asociata cu boli depresive. Lerivon este bine tolerat, in special de catre pacientii in varsta sau cu boli cadiovasculare. La doze terapeutice, Lerivon este lipsit de efecte anticolinergice si nu are efecte semnificative pe sistemul cardiovascular. In comparatie cu antidepresivele triciclice, Lerivon cauzeaza mai putine efecte cardiotoxice la supradoze. Lerivon nu antagonizeaza actiunea agentilor simpatomimetici si a agentilor antihipertensivi care blocheaza neuronii adrenergici (betanidina) sau receptorii alfa-2 (clonidina, methyldopa) si nu afecteaza actiunea anticoagulantelor de tip cumarinic, cum ar fi phenprocoumon.
Indicatii

Pentru a indeparta simptomele depresiei in acele cazuri de boli depresive unde terapia medicamentoasa este indicata.

Doze si mod de administrare
Adulti: Tratamentul trebuie inceput cu 30-40 mg zilnic si doza va trebui adaptata in functie de raspunsul clinic. Doza efectiva obisnuita se situeaza intre 30 si 90 mg zilnic.
Varstnici: Nu mai mult de 30 mg zilnic, initial. Doza va trebui crescuta sub o atenta supraveghere. Pentru un raspuns clinic satisfacator, o doza mai scazuta decat doza normala de intretinere poate fi suficienta.
Copii: Deoarece nu exista experienta clinica, nu poate fi indicata o schema de dozaj. Atentie: Doza zilnica poate filuata atat fractionat cat si, preferabil (in vederea unui efect favorabil asupra somnului), intr-o singura doza seara. Este avantajoasa mentinerea tratamentului antidepresiv pentru cateva luni dupa obtinerea efectului clinic. Tabletele se inghit fara a fi mestecate, cu putin lichid.

Contraindicatii
Manie.

Masuri de precautie
Lerivon poate afecta performantele psihomotorii in primele zile ale tratamentului. in general, pacientii tratati cu antidepresive ar trebui sa evite activitatile ce impun performante psihomotorii, cum ar fi sofatul, manuirea masinilor si a utilajelor. Ca si alte antidepresive, Lerivon poate precipita hipomania la subiectii susceptibili, boala depresiva bipolara. In aceste cazuri, tratamentul cu Lerivon trebuie intrerupt. Tratamentul se va intrerupe daca survin icterul si convulsiile. Deprimarea maduvei osoase, prezenta sub forma de granulocitopenie sau agranulocitoza a fost raportata in timpul tratamentului cu Lerivon. Aceste reactii au aparut mai frecvent dupa 4-6 saptamani de tratament si au fost in general reversibile la intreruperea tratamentului. Daca pacientul prezinta sub tratamentul cu Lerivon, febra, dureri in gat, stomatita sau alte semne de infectie se recomanda un control hematologic. Aceste reactii adverse au fost observate la toate grupele de varsta, fiind insa mai probabile la batrani. In cazul tratamentului cu Lerivon al diabeticilor, bolnavilor cu insuficienta cardiaca, hepatica sau renala, se impune prudenta, iar asocierea cu alta forma de terapie va trebui tinuta sub control. Pacientii cu glaucom cu unghi ingust sau simptome sugestive pentru hipertrofie de prostata, vor trebui monitorizati, chiar daca nu sunt de asteptat efecte adverse anticolinergice.
Sarcina si alaptare
Desi experimentele pe animale indica faptul ca medicamentul nu afecteaza fatul si este eliminat prin lapte in cantitati neglijabile, beneficiul folosirii antidepresivului Lerivon in timpul graviditati

Reactii adverse
Ocazional, au fost observate discrazii sanguine, convulsii, hipomanie, hipotensiune, dereglari ale functiilor ficatului, artralgie, edem si ginecomastie. In primele zile ale tratamentului apare o stare de toropeala. Pentru asigurarea unui efect antidepresiv maxim, doza de Lerivon nu ar trebui redusa. in general, frecventa si severitatea simptomelor asociate depresiei, cum sunt tulburarile de vedere, gura uscata si constipatia, nu creste in timpul tratamentului cu Lerivon; practic, in multe cazuri, s-a observat o scadere a acesteia.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa