LAVANDULAE FLOS floare de levantica, fragmente

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Flori uscate desprinse de pe pedunculii inflorescentelor, de culoare albastru-violet. Florile au bractee ovate, brune, membranoase, caliciul cilindric, paros si glandulos, cu peri glandulari unicelulari sau 8-12 celulari, au 4-6 mm lungime si diametrul de 3-4 mm; de culoare violet cenusiu cu 10-15 nervuri paralele, cu 5 dinti mici dintre care doi mai dezvoltati.

Florile proaspete contin 0,5-1% ulei volatil iar cele uscate 1-3%. Uleiul volatil contine 44-50% acetat de linalil, butirat de linalil, geraniol, linalol in stare libera, valerianat de linali, borneol, cumarina, etil-n-amilcetona, nerol, furfurol, a-pinen, cariofilen, acizi si esteri etc.

Florile mai contin tanin, un principiu amar, substante minerale. Datorita componentelor din uleiul volatil, aceasta este un aromatizant puternic cu actiune antiseptica locala si usor antispastica. Florile au actiune carminativa si slabe efecte stimulente nervoase.
Se utilizeaza intern pentru actiunea carminativa, in tulburari digestive, in cefalee si ca stimulent general sub forma de portiuni, ca aromatizant si corectiv.
Intra in compozitia tigarilor antiasmatice. Uleiul volatil de levantica este foarte mult solicitat in parfumerie si cosmetica.

Citeste si despre:

Semintele de floarea-soarelui: 5 beneficii pe care sigur nu stiai ca le au! Rolul lavandei asupra organismului Informatii esentiale despre biopsia hepatica Punctia trofoblastica – metoda invaziva de diagnostic Endometrioza - dieta recomandata Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Cauzele genetice ale avortului spontan - translocatii Ce trebuie sa stim despre biopsia renala Embolia cerebrala Imunizarea - este mai simplu sa prevenim decat sa vindecam