KETOCONAZOL, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Ketoconazol si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ketoconazol Farmex 200 mg este indicat in:

- infectii cutaneo-mucoase determinate de dermatofiti si/sau ciuperci, care nu pot fi tratate topic datorita localizarii, extinderii sau profunzimii infectiei cutanate: dermatofitoze, pitiriazis versicolor, candidoza cutaneo-mucoasa cronica grava, candidoza grava a tractului gastro-intestinal, candidoza vaginala cronica.

- infectii fungice sistemice: paracoccidioidomicoza, coccidioidomicoza, blastomicoza, histoplasmoza.
Ketoconazolul nu traverseaza bariera hemato-encefalica, de aceea tratamentul nu este indicat in tratamentul meningitelor fungice.

Mod de administrare

Administrarea cu domperidona

In studiul de interactiune medicamentoasa cu domperidona pe cale orala, a fost raportata o usoara crestere a intervalului QT (in medie, sub 10 msec).

Desi semnificatia clinica a acestui studiu nu este foarte clara, optiuni terapeutice alternative trebuie avute in vedere daca este necesar tratamentul cu ketoconazol.

Datorita continutului de lactoza, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Doze si mod de administrare

Ketoconazol Farmex 200 mg trebuie administrat in timpul mesei, pentru a asigura o absorbtie maxima.

Adulti:

- Infectii cutaneo-mucoase determinate de dermatofiti si/sau ciuperci, infectii fungice sistemice: doza recomandata este de 200 mg ketoconazol (un comprimat Ketoconazol Farmex) pe zi.

Daca este necesar, doza poate fi crescuta la 400 mg ketoconazol (2 comprimate Ketoconazol Farmex) pe zi.

- Candidoza vaginala cronica: doza recomandata este de 400 mg ketoconazol (2 comprimate Ketoconazol Farmex) o data pe zi.

Copii

Ketoconazolul nu se administreaza la copiii cu greutatea mai mica de 15 kg.

- Copii cu greutate intre 15 kg si 30 kg: doza recomandata este de 100 mg ketoconazol o data pe zi.
- Copii cu greutate peste 30 kg: aceleasi doze ca pentru adulti.

Durata uzuala de tratament este:

- dermatofitoze: aproximativ 4 saptamani;

- pitiriazis versicolor: 10 zile;

- candidoze cutaneo-mucoase: 2 - 3 saptamani;

- candidoza vaginala cronica: 5 zile consecutive.

- paracoccidioidomicoza, coccidioidomicoza, histoplasmoza: durata optima de tratament este de 6 luni.

Pentru toate indicatiile, tratamentul trebuie continuat pana la remisiunea simptomelor si negativizarea culturilor.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

- hipersensibilitate la ketoconazol, la alti derivati de imidazol sau la oricare dintre excipienti.

- afectiuni hepatice acute sau cornice;

- administrarea concomitenta de inhibitori ai CYP3A4 cum sunt: astemizol, bepridil, cisaprida, dofetilida, mizolastina, pimozida, chinidina sau terfenadina este contraindicata, deoarece cresterea concentratiilor plasmatice ale acestor medicamente poate determina prelungirea intervalului QT si, rar, aparitia torsadei varfurilor;

- administrarea concomitenta de domperidona este contraindicata, deoarece asocierea poate determina prelungirea intervalului QT;

- administrarea concomitenta de triazolam si midazolam pe cale orala;

- administrarea concomitenta de inhibitori ai HMG-CoA reductazei (cum sunt simvastatina si lovastatina) metabolizati de catre CYP3A4;

- administrarea concomitenta de alcaloizi din secara cornuta cum sunt dihidroergotamina, ergometrina (ergonovina), ergotamina si metilergometrina (metilergonovina);

- administrarea concomitenta de halofantrina, disopiramida, sertindol, levacetilmetadol, nisoldipina, eplerenona;

- copii cu varsta sub 6 ani, datorita formei farmaceutice.

Precautii

Datorita riscului de toxicitate hepatica grava, comprimatele Ketoconazol Farmex 200 mg trebuie administrate numai daca se considera ca beneficiile terapeutice depasesc riscurile potentiale, luand in considerare disponibilitatea altor tratamente antifungice eficace.

Functiile hepatice trebuie evaluate inainte de initierea tratamentului, pentru a exclude existenta afectiunilor hepatice cronice sau acute, si trebuie monitorizate la intervale frecvente si regulate in timpul tratamentului, precum si la primele semne sau simptome de posibila hepatotoxicitate.

Hepatotoxicitate

Foarte rar, in timpul tratamentului cu ketoconazol pe cale orala, au aparut cazuri de hepatotoxicitate grava, inclusiv cazuri cu evolutie letala sau care au necesitat transplant hepatic.

Unii pacienti nu aveau nici un risc evident de afectare hepatica.

Au fost raportate cazuri care au aparut in prima luna de tratament, inclusiv cateva cazuri in prima saptamana.

Doza cumulativa de medicament in cadrul tratamentului este un factor de risc pentru hepatotoxicitate grava.

Functiile hepatice trebuie monitorizate la toti pacientii care primesc tratament cu Ketoconazol Farmex comprimate.

Pacientii trebuie instruiti sa raporteze prompt medicului lor semne si simptome sugestive pentru hepatita, cum sunt: anorexie, greata, varsaturi, astenie, icter, durere abdominala sau urina de culoare inchisa.

La acesti pacienti, tratamentul trebuie intrerupt imediat si trebuie efectuata testarea functiilor hepatice.

Potentialul de interactiune cu alte medicamente Ketoconazol Farmex are un potential de interactiuni medicamentoase important clinic.

Interactiuni medicamentoase

Medicamente care afecteaza absorbtia ketoconazolului

Medicamentele care afecteaza aciditatea gastrica reduc absorbtia ketoconazolului, datorita cresterii pH-ului gastric; administrarea preparatelor antiacide trebuie facuta la distanta de cel putin 2 ore fata de ketoconazol.

De asemenea, didanozina determina scaderea absorbtiei ketoconazolului, datorita cresterii pH ului gastric (comprimatul de didanozina contine un antiacid); este necesara administrarea ketoconazolului cu 2 ore inainte sau cu 6 ore dupa administrarea didanozinei.

Medicamente care afecteaza metabolizarea ketoconazolului

Medicamentele inductoare enzimatice cum sunt rifampicina, carbamazepina, izoniazida si fenitoina scad semnificativ biodisponibilitatea ketoconazolului.

Deoarece in cazul administrarii asociate concentratiile plasmatice ale ketoconazolului sunt mai mici decat cele asteptate in cazul administrarii numai a ketoconazolului, nu este absolut necesara monitorizarea acestor concentratii plasmatice.

Medicamentele care scad aciditatea gastrica influenteaza absorbtia ketoconazolului.

Ritonavirul creste biodisponibilitatea ketoconazolului.

De aceea, atunci cand este administrat concomitent cu acesta, trebuie luata in considerare scaderea dozei de ketoconazol.

Efectele ketoconazolului asupra metabolizarii altor medicamente

Ketoconazolul poate inhiba metabolizarea medicamentelor de unele enzime hepatice ale citocromului P450, in special din familia CYP3A.

Acest fapt poate avea ca rezultat cresterea si/sau prelungirea efectelor acestora, inclusiv a reactiilor adverse.

Administrarea concomitenta de ketoconazol si domperidona nu se recomanda, deoarece asocierea poate determina cresterea concentratiei plasmatice a domperidonei si prelungirea intervalului QT.

Medicamente care sunt contraindicate in timpul tratamentului cu Ketoconazol Farmex comprimate:

- Administrarea concomitenta de Ketoconazol Farmex comprimate si medicamente inhibitoare a CYP3A4 cum sunt terfenadina, mizolastina, cisaprida, dofetilida, chinidina sau pimozida, este contraindicata deoarece cresterea concentratiilor plasmatice ale acestor medicamente poate determina prelungirea intervalului QT si, rar, aparitia torsadei varfurilor.

- Administrarea concomitenta de triazolam si midazolam pe cale orala este contraindicata datorita raspunsului farmacodinamic prelungit si exagerat.

- Administrarea concomitenta de ketoconazol si inhibitori ai HMG-CoA reductazei (cum sunt simvastatina si lovastatina) metabolizati de catre CYP3A4 este contraindicata.

Medicamente care trebuie administrate cu precautie, medicamente ale caror concentratii plasmatice, efecte sau reactii adverse trebuie monitorizate, si daca este necesar doza poate fi scazuta, cand ketoconazol este administrat concomitent cu:

- alcaloizi din secara cornuta cum sunt: dihidroergotamina, ergometrina (ergonovina), ergotamina si metilergometrina (metilergonovina);

- anticoagulante orale;

- inhibitori ai proteazei HIV cum sunt indinavir si saquinavir;

- unele medicamente antineoplazice cum sunt: alcaloizi de vinca, busulfan si docetaxel;

- blocante ale canalelor de calciu metabolizate de CYP3A4, cum sunt dihidropiridinele si probabil, verapamil;

- unele medicamente imunosupresoare: ciclosporina, tacrolimus, sirolimus (rapamicina);

- alte medicamente: digoxina, carbamazepina, buspirona, alfentanil, sildenafil, alprazolam, brotizolam, midazolam intravenos, rifabutina, metilprednisolon, trimetrexat, ebastina si reboxetina.

in cazuri izolate, la administrarea concomitenta cu alcool etilic, au fost raportate reactii de tip disulfiram caracterizate prin: eritem tranzitor al fetei si gatului, eruptie cutanata tranzitorie, edeme periferice, cefalee, greata.

Toate aceste simptome se remit complet in cateva ore.

Atentionari speciale

Monitorizarea functiilor hepatice

Functiile hepatice trebuie monitorizate la toti pacientii tratati cu Ketoconazol Farmex.

Functiile hepatice trebuie evaluate inainte de initierea tratamentului, pentru a exclude existenta afectiunilor hepatice cronice sau acute si trebuie monitorizate la intervale frecvente si regulate in timpul tratamentului, precum si la primele semne sau simptome de posibila hepatotoxicitate.

Daca testele functionale hepatice indica leziuni hepatice, tratamentul cu Ketoconazol Farmex trebuie imediat intrerupt.

La pacientii cu valori crescute ale enzimelor hepatice, sau care au prezentat hepatotoxicitate cu alte medicamente, tratamentul cu Ketoconazol Farmex nu trebuie initiat decat daca beneficiile anticipate depasesc riscul de afectare hepatica. In astfel de cazuri, este necesara monitorizarea enzimelor hepatice.

Ketoconazolul nutraverseaza bariera hemato-encefalica, de aceea, nu este indicat in administrarea orala in tratamentul meningitei fungice.

Monitorizarea functiei corticosuprarenaliene

La voluntarii care au primit doze zilnice de 400 mg si mai mult, s-a demonstrat ca ketoconazolul diminua raspunsul cortizolic la stimularea cu ACTH.

De aceea, functia suprarenaliana trebuie monitorizata la pacientii cu boala Addison (insuficienta corticosuprarenaliana cronica primara), insuficienta corticosuprarenaliana acuta sau cu functie corticosuprarenaliana la limita si la pacientii aflati timp indelungat in stare de stres (interventii chirurgicale majore, terapie intensiva).

Copii

Datele privind utilizarea comprimatelor Ketoconazol Farmex 200 mg la copiii cu greutate sub 15 kg sunt foarte limitate.

De aceea, nu se recomanda administrarea comprimatelor Nizoral la copiii mici.

Aciditate gastrica scazuta

Absorbtia medicamentului este afectata cand aciditatea gastrica este scazuta. La pacientii care utilizeaza concomitent medicamente antiacide (de exemplu hidroxid de aluminiu), acestea trebuie administrate la cel putin 2 ore de la ingestia comprimatelor de Ketoconazol Farmex.

La pacientii cu aclorhidrie, cum sunt unii pacienti cu SIDA sau la pacientii care sunt tratati cu medicamente inhibitoare ale secretiei gastrice (de exemplu antagonisti H2, inhibitori de pompa de protoni) se recomanda administrarea comprimatelor de

Ketoconazol Farmex cu o bautura de tip cola.

In cazul afectiunilor care pot pune viata in pericol si care necesita tratament de lunga durata, se recomanda evaluarea atenta a raportului risc/beneficiu.

Sarcina si alaptarea

Sarcina

Exista informatii limitate despre administrarea comprimatelor Ketoconazol Farmex in timpul sarcinii. Studiile la animale au demonstrat toxicitate asupra functiei de reproducere.

Riscul potential la om nu se cunoaste.

De aceea, comprimatele Ketoconazol Farmex nu trebuie administrate in timpul sarcinii, decat daca beneficiul potential pentru mama depaseste riscul posibil la fat.

Alaptarea

Deoarece ketoconazolul se excreta in laptele matern, mamele tratate cu Ketoconazol Farmex nu trebuie sa alapteze.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Ketoconazol Farmex 200 mg nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Studii clinice

Reactiile adverse raportate in studii clinice cu ketoconazol cu o incidenta de >0,5 %, sunt prezentate in Tabelul 1.

Tulburari ale sistemului nervos: Cefalee, ameteli, somnolenta.

Tulburari gastro-intestinale: Greata/Varsaturi, dureri abdominale, diaree.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: Prurit, eruptii cutanate.

Experienta dupa punerea pe piata:

Reactiile adverse rezultate din raportari spontane dupa punerea pe piata a ketoconazolului sunt prezentate mai jos. Reactiile adverse la medicament sunt clasificate dupa frecventa, folosind
urmatoarea conventie: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100, 1/1000, 1/10000,

Citeste si despre:

Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii
Cere sfatul medicului ×