Pitiriazis versicolor este o infectie (micoza) a tegumentului care modifica culoarea pielii in zonele afectate. Este localizata la nivelul pieptului, spatelui, umerilor, partii superioare a bratelor, trunchiului si a regiunii inghinale. Aceasta infectie este rareori localizata la nivelul fetei. Pitiriazisul versicolor afecteaza deseori copiii inainte de adolescenta.
Leziunile tegumentare ale copilului au urmatoarele caracteristici:
- albe in zonele expuse;
- maronii sau rosu-maronii in zonele acoperite;
- netede cu margini bine delimitate;
- nu fac cruste decat daca sunt frecate;
- initial au un diametru de 3-4 mm, apoi se extind;
- frecvent se unesc (conflueaza) si formeaza pete intinse.
Pitiriazisul versicolor poate fi un stadiu in dezvoltarea leziunilor buloase ale pitirosborum orbicular. Caldura si umiditatea excesive favorizeaza dezvoltarea acestei leziuni. Infectia este contagioasa, dar modalitatea de transmitere este necunoscuta.
Factori de risc
Factorii de risc cunoscuti sunt expunerea la un mediu cu caldura si umiditate excesive.
Initial este necesara observarea simptomelor si prezentarea la medic, care poate pune diagnosticul prin anamneza, examenul fizic si culturi in laborator din biopsii.
Pitiriazisul versicolor netratat persista timp nedefinit, dar se pare ca apare si dispare din cand in cand. Apar recaderi frecvente, chiar si cu tratament. Dupa tratament, petele albe vor ramane pe tegumentul copilui timp de mai multe luni dupa ce micoza s-a vindecat.
Profilaxie
Nu exista masuri preventive specifice. Numarul recurentelor este ridicat in lipsa tratamentului corect.
Tratament ambulator (la domiciliu)
Medicamentele prescrise se aplica cu ajutorul tampoanelor de vata in zonele afectate, o data pe zi, timp de 3 saptamani. Se recomanda clatirea dupa 30 minute si expunerea tegumentului afectat la aer cat mai mult posibil.
Se recomanda repetarea in fiecare an a tratamentului inainte de inceperea sezonului estival.
Optiuni de medicamente
Medicii specialisti prescriu sampon cu sulfat de seleniu sau alte medicamente antifungice, care se aplica in zonele afectate.
Nu exista limitari din punct de vedere al activitatii copilului, al dietei sau al activitatilor scolare.
Este necesara consultarea medicului specialist atunci apar simptome sau semne de pitiriazis versicolor sau cand infectia nu se amelioreaza, in ciuda tratamentului.