Pitiriazisul versicolor - Generalitati

Publicat: 20 Decembrie 2005
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Pitiriazis versicolor este o infectie (micoza) a tegumentului care modifica culoarea pielii in zonele afectate. Este localizata la nivelul pieptului, spatelui, umerilor, partii superioare a bratelor, trunchiului si a regiunii inghinale. Aceasta infectie este rareori localizata la nivelul fetei. Pitiriazisul versicolor afecteaza deseori copiii inainte de adolescenta.

Semne si simptome

Leziunile tegumentare ale copilului au urmatoarele caracteristici:
- albe in zonele expuse;
- maronii sau rosu-maronii in zonele acoperite;
- netede cu margini bine delimitate;
- nu fac cruste decat daca sunt frecate;
- initial au un diametru de 3-4 mm, apoi se extind;
- frecvent se unesc (conflueaza) si formeaza pete intinse.

Cauze

Pitiriazisul versicolor poate fi un stadiu in dezvoltarea leziunilor buloase ale pitirosborum orbicular. Caldura si umiditatea excesive favorizeaza dezvoltarea acestei leziuni. Infectia este contagioasa, dar modalitatea de transmitere este necunoscuta.

Factori de risc

Factorii de risc cunoscuti sunt expunerea la un mediu cu caldura si umiditate excesive.

Diagnostic

Initial este necesara observarea simptomelor si prezentarea la medic, care poate pune diagnosticul prin anamneza, examenul fizic si culturi in laborator din biopsii.

Evolutie

Pitiriazisul versicolor netratat persista timp nedefinit, dar se pare ca apare si dispare din cand in cand. Apar recaderi frecvente, chiar si cu tratament. Dupa tratament, petele albe vor ramane pe tegumentul copilui timp de mai multe luni dupa ce micoza s-a vindecat.

Profilaxie

Nu exista masuri preventive specifice. Numarul recurentelor este ridicat in lipsa tratamentului corect.

Tratament

Tratament ambulator (la domiciliu)

Medicamentele prescrise se aplica cu ajutorul tampoanelor de vata in zonele afectate, o data pe zi, timp de 3 saptamani. Se recomanda clatirea dupa 30 minute si expunerea tegumentului afectat la aer cat mai mult posibil.
Se recomanda repetarea in fiecare an a tratamentului inainte de inceperea sezonului estival.

Optiuni de medicamente

Medicii specialisti prescriu sampon cu sulfat de seleniu sau alte medicamente antifungice, care se aplica in zonele afectate.
Nu exista limitari din punct de vedere al activitatii copilului, al dietei sau al activitatilor scolare.

Consult de specialitate

Este necesara consultarea medicului specialist atunci apar simptome sau semne de pitiriazis versicolor sau cand infectia nu se amelioreaza, in ciuda tratamentului.


Email

Citeste si despre:

Tinea versicolor (pitiriazis versicolor) Pitiriazis Versicolor sau Tinea Versicolor - cauze, simptome, tratament Bolile de piele Infectiile fungice Mentine-ti ficatul sanatos! De ce sa mergi la dentist in pandemie? Importanta si rolul enzimelor digestive pentru organism Depigmentarea pielii cauze, simptome si metode de tinere sub control a afectiunii Afectiuni cronice care se pot agrava vara De ce sa ne ferim de hainele din fibre sintetice Boli ale pielii ce se agraveaza primavara Pericolul din si de la piscine. Ce boli de piele transmisibile putem lua de la bazin