INTRALIPID, solutie perfuzabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Intralipid si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Emulsie lipidica destinata alimentarii pe cale intravenoasa. Intralipid este o emulsie lipidica sterila si apirogena ce se administreaza pe cale intravenoasa in perfuzie. Reprezinta o sursa energetica si de acizi grasi esentiali. Intralipid contine ulei de soia purificat emulsifiat si fosfolipide purificate din ou.

Uleiul de soia contine un amestec de trigliceride cu acizi grasi predominant polinesaturati. Fosfolipidele din ou sunt izolate din galbenus. Dimensiunea globulelor lipidice si proprietatile biologice ale Intralipidului sunt similare chilomicronilor.

Intralipid asigura aportul necesar de energie si acizi grasi esentiali la pacientii care necesita alimentarea pe cale intravenoasa. Intralipid este indicat si in cazul pacientilor cu deficIt de acizi grasi esentiali care nu isi pot mentine sau reface continutul normal de acizi grasi esentiali printr-un aport oral.

Mod de administrare

Dozarea si rata perfuziei cu Intralipid se stabileste in functie de capacitatea de eliminare a medicamentului.Vezi Eliminarea grasimilor.

Adulti: Doza maxima recomandata este de 3 g trigliceride/kgcorp/zi. Intralipid poate suplini pana la 70% din necesarul energetic, chiar si la pacientii cu cerinte energetice foarte crescute. Rata perfuziei de Intralipid 10% sau 20% nu trebuie sa depaseasca 500 ml in 5 ore.

Nou-nascuti si sugari: Dozele recomandatela nou-nascuti si sugari sunt de 0,54 g trigliceride/kg/zi. Rata perfuziei nu trebuie sa depaseasca 0,17 g trigliceride/kg/ora (4 g/kgin 24 de ore). Este de preferat ca in cazul celor nascuti prematur si acelor cu greutate mica la nastere, Intralipid sa fie administrat inperfuzie continua pe durata de 24 de ore. Posologia initiala de 0,5 1g/kg/zi poate fi crescuta cu 0,51 g/kg/zi pana la 2 g/kg/zi. Doza poate fi crescuta pana la 4 g/kg/zi numai in conditiile monitorizarii atentea concentratiei plasmatice a TG, a testelor hepatice si gradului de oxigenare a sangelui. Nu se va incerca compensarea dozelor pierdute prin depasirea acestor rate de perfuzie.

Carenta de acizi grasi esentiali. Pentru a preveni sau corecta carenta de acizi grasi esentiali, este necesara furnizarea a 4-8% din potentialul energetic neproteic sub forma de Intralipid, aceasta asigurand cantitatile suficiente de acid linoleic si acid linolenic. In cazurile in care carenta de acizi grasi esentiali este asociata cu stresul, cantitatea de Intralipid necesara corectarii deficitului poate fi semnificativ crescuta. Intralipid poate fi perfuzat prin aceeasi vena centrala sauperiferica ca si solutiile de glucide/aminoacizi, cu ajutorul unui robinet in forma de Y amplasat aproape de locul injectiei. Intralipid mai poate fi administrat intr-o punga de perfuzie de plastic fara ftalat, ca parte dintr-un amestec ce contine si glucide, aminoacizi, electroliti, vitamine si oligoelemente. Amestecul trebuie sa aiba o stabilitate fizica aprobata conform standardelor Pharmacia & Upjohn. Eliminarea grasimilor:

Adulti: Capacitatea de eliminare a grasimilor trebuie testata la pacientii adulti carora li se administreaza Intralipid pe o durata mai mare de o saptamana. Aceasta se face prin recoltarea unei probe de sange inainte de inceperea perfuziei. Elementele celulare sanguine sunt se parate de plasma prin centrifugare. Daca plasma are un aspect opalescent, perfuzia trebuie amanata. Sensibilitatea acestei metode permite trecerea nedetectata a unei hipertrigliceridemii si, prin urmare, la pacientii la care o toleranta scazuta la grasimi este probabila, se recomanda determinarea concentratiilor plasmatice ale trigliceridelor.

Nou-nascuti si sugari: Capacitatea nou-nascutilor si asugarilor de a elimina grasimile trebuie verificata in mod regulat. Singura metoda fiabila consta in determinarea nivelului trigliceridelorplasmatice.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Intralipid este contraindicat la pacientii in stare de soc acut si la cei cu tulburari severe ale metabolismului lipidic, ca de exemplu hiperlipemie patologica.

Precautii

Intralipid se administreaza cu grija la pacientii cu un metabolism lipidic alterat, ca de exemplu in insuficienta renala, diabet zaharat decompensat, pancreatita, insuficienta hepatica, hipotiroidism (cu hipertrigliceridemie) si septicemie.

Administrarea de Intralipid la acesti pacienti impune monitorizarea concentratiilor plasmatice ale trigliceridelor. In cazul pacientilor cu antecedente de hipersensibilitate la uleiul de soia, Intralipid va fi administrat cu mare atentie si numai dupa efectuarea testelor de hipersensibilitate. Intralipid va fi administrat cu precautie la nou-nascuti si prematuri cu hiperbilirubinemie, precum si in cazurile in care este suspectata hipertensiunea pulmonara. La nou-nascuti, in special la prematuri cu nutritie parenterala pe termen lung, se vor monitoriza: numarul trombocitelor, testele hepatice si concentratia plasmatica a trigliceridelor. In caz ca probele de sange au fost recoltate inainte ca grasimile sa se fi eliminat din circulatie, anumiti parametri de laborator pot fi afectati de administrarea de Intralipid (bilirubina, lactat dehidrogenaza, saturarea cu oxigen, Hb etc). La majoritatea pacientilor, grasimile sunt eliminate dupa un interval de 5-6 ore, dupa incetarea perfuziei.

Sarcina si alaptarea

La om a fost raportata administrarea eficienta si sigura de Intralipid in perioada de sarcina. Intralipid nu a fost analizat in cadrul studiilor de reproducere efectuate pe animale.

Reactii adverse posibile

Perfuzia cu Intralipid poate produce o crestere a temperaturii corporale (incidenta de

Continut(la 1000 ml)

ulei desoia

Fosfolipidedin ou

Glicerolanhidru

Apainjectabila

pH(aprox.)

Osmolalitate(mosm/kg apa)

Continutenergetic kcal/ml (kJ/ml)

Intralipid10%

100 g

12 g

22,0 g

pana la1000 ml

8

300

1,1(4,6)

Intralipid20%

200 g

12g

22,0 g

pana la1000 ml

8

350

2,0(8,4)

Citeste si despre:

Primul ajutor in cazul febrei la copii Tratamentul febrei la copii Sangele in scaun - hemoragiile digestive Hemoragia diverticulara Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Diferenta dintre radioterapie si chimioterapie 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi