HIDROXICLOROCHINA, drajeuri

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Drajeuri continand 0,200 g de sulfat de hidroxiclorochin, echivalent cu 0,155 g de hidroxiclorochin-baza.
Actiune terapeutica

Chimioterapic cu actiune antiinflamatoare, antireumatica si antiparazitara (antimalarica, antilambliazica).

Indicatii
Poliartrita cronica evolutiva, lupus eritematos (subacut si cronic). Fotodermatoze cu aspect polimorf. malaria provocata de Plasmodium falciparum (exceptand tulpinile rezistente) si de Plasmodium vivax (preparatul este schizontocid, nu gametocid). infectii cu G. lamblia.

Contraindicatii
psoriazis (poate accelera o criza severa). porfirie. La sugari. La gravide, cu exceptia celor la care profilaxia sau terapia antimalarica este absolut necesara.

Reactii adverse
Tulburari digestive (greata, varsaturi, diaree, crampe abdominale, anorexie), vizuale (scotom central pentru culoarea rosie, opacificari corneene), eruptii cutanate, polimorfe, ameteli, cefalee, fatigabilitate, irascibilitate, insomnii, hipotonie musculara, alopecie, scaderea greutatii corporale, decolorarea parului, usoara anemie si leucopenie. De obicei, majoritatea fenomenelor mentionate dispar la diminuarea posologiei sau la suprimarea preparatului, dar retinopatia ireversibila nu este exclusa (de aceea, se recomanda efectuarea periodica a examenului oftalmologic, modificarea sensibilitatii retiniene fata de culoarea rosie, avand valoarea de semnal a intreruperii tratamentului.
Mod de administrare
Tratarea crizelor malarice
Adulti: dupa o doza initiala de 0,800 g se administreaza 0,400 g dupa 6-8 ore si apoi 0,400 g la 2 zile pana la doza de 2 g.
Copii de 1-2 ani: 0,100 g (1/2 drajeu), urmate de trei doze de 0,100 g la 6-8 ore interval (total 0,400 g).
Copii de 6-10 ani: 0,400 g, plus doua doze de 0,200 g la interval de 8 ore (total 0,800 g).
Copii de 11-15 ani: 0,600 g, apoi 0,200 g dupa 8 ore si inca 0,200 g dupa 24 de ore (total 1 g).
Profilactic
Adulti: 0,400 g saptamanal (exact in aceeasi zi a saptamanii).
Giardiaza
Adulti: 0,200 g de trei ori pe zi, timp de 5 zile.
Lupus eritematos si fotodermatoze polimorfe
Adulti: initial 0,400 g, o data, de doua ori pe zi. Tratamentul poate fi continuat mai multe saptamani sau luni, in functie de raspunsul pacientului. Adesea este suficienta o doza de intretinere mai mica (0,200-0,400 g pe zi).
Poliartrita cronica evolutiva
Adulti: Tratamentul de atac consta din 0,400-0,600 g (2-3 drajeuri pe zi). In cazurile de aparitie precoce a fenomenelor secundare, doza de atac poate fi scazuta temporar (5-10 zile), dupa care cresterea ei progresiva pana la obtinerea unui raspuns optim este posibila fara revenirea acestor fenomene. Doza de intretinere la care se trece dupa 4-12 saptamani (adica dupa obtinerea unui efect favorabil) este de 0,200-0,400 g (1-2 drajeuri) pe zi. Fiecare doza se va lua cu alimente (in timpul mesei) sau cu lapte. Recaderile consecutive intreruperii tratamentului sunt influentate favorabil prin reluarea acestuia. Se pot asocia corticosteroizi si salicilati, timp de cateva saptamani, dupa care dozele acestora se scad progresiv pana la suprimare. Daca dupa 6 luni de administrare a hidroxiclorochinului nu se constata ameliorari obiective (reducerea tumefactiei si cresterea mobilitatii articulare) se impune sistarea administrarii preparatului.

Citeste si despre:

Artrita reumatoida - optiuni terapeutice Pemfigus Miozitele Psoriazis, lupus eritematos, lichen plan, pitiriazis rozat - afectiuni cu leziuni papuloscuamoase si papule nonconfluente Consecintele unei supradoze de aspirina Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Indicatii dupa inserarea unui implant dentar Tromboza de sinus cavernos Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Mituri legate de poliartrita reumatoida Pruritul - Mancarimea