GINSENG, capsule

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Ginseng si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Unele ginsenozide au proprietati sedative, anticonvulsivante, analgezice si antipsihotice. Pe de alta parte, alte ginsenozide au fost evidentiate ca avand proprietati stimulante asupra sistemului nervos.

Exista si studii care remarca existenta unor proprietati antiinflamatoare, antiulceroase, hipotensive si de stimulare a imunitatii.

Studii foarte recente, efectuate de cercetatorii coreeni sugereaza ca administrarea ginseng-ului poate sa reduca riscul de boli canceroase cu pana la 85%.

Ginseng-ul pare sa ofere un grad de protectie fata de cancerul ovarian, cancerul de laringe, de esofag, de stomac si fata de cancerul pancreatic.

De asemenea, ginseng-ul pare sa aiba efecte benefice asuprametabolismului glucidelor in cazul persoanelor cu diabet de tip II, la care administrarea de ginseng a dus la scaderea cu 20% a nivelului glucozei din sange la testul de hiperglicemie provocata.

Pe baza traditiei medicinei orientale, ginseng-ul a fost si este utilizat ca tonic general si psihic, pentru prevenirea urmarilor stresului prelungit, in caz de oboseala psihica si oboseala fizica, pentru combaterea surmenajului, in starile depresive, mai ales la varstnici, in starile de anxietate, in tulburarile de memorie, in nevroze, in stari de malnutritie si convalescenta, in starile de debilitate.
Datorita efectelor reglatoare asupra metabolismului glucidelor este folosit si ca adjuvant in tratamentul diabetului zaharat.

Mod de administrare

In general, preparatele de ginseng contin intre 100 si 400 mg de extract de ginseng, ceea ce echivaleaza cu o cantitate de 0,5-2 g de radacina. Aceasta cantitate corespunde de altfel cu doza medie zilnica. In functie de forma de prezentare, marimea si concentratia dozei, modul de administrare este variabil si se recomanda consultarea instructiunilor din prospectul produsului. De obicei, preparatele de ginseng se administreaza zilnic, timp de cateva saptamani, dar nu mai mult de trei luni. Dupa o pauza de o luna, cura se poate repeta.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Ginseng-ul in sine pare sa fie o planta medicinala lipsita de toxicitate, cel putin atunci cand nu se depasesc dozele obisnuite.

Interactiuni medicamentoase

Preparatele de ginseng nu se administreaza concomitent cu alte medicamente stimulante, nici cu bauturi sau deserturi care contin cafeina.

Este recomandata evitarea ginseng-ului in perioada de sarcina si alaptare.

Ginseng-ul se administreaza cu prudenta la bolnavii hipertensivi.

Alte posibile interactiuni nefavorabile au fost mentionate in ce priveste: digoxina, estrogenii, corticosteroizii, inhibitorii de monoaminoxidaza, warfarina, heparina, aspirina.

Date ingrijoratoare exista cu privire la preparatele de ginseng comercializate. Potrivit rezultatelor unor verificari efectuate de diverse organisme de control, preparatele de ginseng sunt unele dintre cele mai contrafacute dintre toate preparatele fitoterapeutice aflate in circulatie pe piata mondiala si aproape jumatate din produselede pe piata americana nu indeplinesc conditiile de calitate impuse de organismele de protectie a consumatorilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Cele mai importante substante active din radacinile de ginseng sunt ginsenozidele, mai mult de 25 la numar, din grupa saponozidelor triterpenice.
Continutul in ginsenozide variaza foarte mult de la un preparat la altul. in general, produsele comerciale sunt standardizate si au o concentratie de ginsenozide intre 4-7%. In afara de ginsenozide s-au mai pus in evidenta glicozide (ginsenina), beta-sitosterol, vitamine din grupul B, mucilagii, rezine etc.

Citeste si despre:

52 de beneficii incredibile ale ceaiului verde Stilmularea lactatiei Medicamentele administrate in timpul sarcinii Boala Crohn - inflamatia colonului Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cum sa tratati simptomele menopauzei fara substitutie hormonala 6 condimente si plante care tin diabetul sub control! Primavara ne ajuta sa ne intarim sistemul imunitar Adaptogenii – miracolul naturii impotriva stresului si oboselii