ESPUMISAN, capsule

Prospect

Publicat: 03 Aprilie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Espumisan si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ameliorarea simptomatologiei gastro-intestinale, indusa de acumularea excesiva de gaze in intestin, de exemplu, flatulenta; pregatirea unor explorari abdominale cu scop diagnostic, cum sunt radiografia, ecografia.

Simptomatologia determinata de acumularea de gaze in tractul gastro-intestinal, poate fi un semn al tulburarilor functionale de la acest nivel, manifestandu-se ca presiune sau balonare, plenitudine, eructatie, miscari peristaltice intestinale si flatulenta.

Mod de administrare

Tulburari gastro-intestinale determinate de acumularea de gaze in intestin
Adulti si adolescenti: doza uzuala recomandata este de 80 mg simeticona (2 capsule gelatinoase moi Espumisan), administrate oral, de 3-4 ori pe zi.

Copii cu varsta cuprinsa intre 6-14 ani: doza uzuala recomandata este de 80 mg simeticona (2 capsule gelatinoase moi Espumisan), administrate oral, de 3-4 ori pe zi.

Se recomanda administrarea Espumisan in timpul mesei, dupa masa sau inainte de culcare.
Durata administrarii depinde de evolutia simptomelor. Daca dupa 7 zile de tratament, tulburarile gastro-intestinale persista sau apar alte tulburari, pacientul trebuie sa se adreseze medicului.
Daca este necesar, Espumisan poate fi administrat o perioada lunga de timp.

Pregatirea pentru examinari cu scop de diagnostic la nivelul abdomenului
Doza uzuala este de 240 mg simeticona, de 3 ori pe zi, in ziua anterioara examinarii si 80 mg simeticona in dimineata zilei in care se face examinarea.

Daca aveti impresia ca efectul Espumisan este prea intens sau prea slab, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca ati luat mai mult Espumisan decat trebuie
Nu sunt anticipate efecte negative in cazul unui supradozaj. Chiar si cantitati mari de Espumisan sunt tolerate fara probleme.

Substanta activa a Espumisan, simeticona, dezintegreaza spuma din stomac si intestine printr-un proces pur fizic. Simeticona nu este absorbita in sange.

Daca ati uitat sa luati Espumisan
Puteti lua doza uitata in orice moment.

Daca incetati sa luati Espumisan
Simptomele pot aparea din nou dupa intreruperea utilizarii Espumisan.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Espumisan daca sunteti alergic la:

- substanta activa simeticona

- agentul colorant galben amurg FCF (E 110)

- conservantul parahidroxibenzoat de metil (E218) sau

- oricare dintre celelalte componente ale Espumisan.

Precautii

Aveti grija deosebita cand luati Espumisan

Simptomele datorate gazelor pot de asemenea sa fie un semn al unor probleme mai grave la nivelul stomacului sau al intestinelor. Simptomele pot include:

- o senzatie de presiune si plenitudine

- eructatii

- chiorait intestinal

- balonare.

Daca se produc si/sau persista aceste simptome, trebuie sa va prezentati la medic. Acesta va investiga daca exista o alta boala care necesita tratament adecvat.

Interactiuni medicamentoase

Nu sunt cunoscute interactiuni cu alte medicamente.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Nu sunt anticipate efecte negative daca se ia Espumisan in timpul sarcinii si al alaptarii deoarece substanta activa simeticona nu este absorbita din stomac si intestine in sange. Totusi, nu exista date clinice pentru utilizarea Espumisan la femeile gravide.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu sunt necesare precautii speciale.

Reactii adverse posibile

Pana in prezent, nu s-au raportat reactii adverse cauzate de utilizarea Espumisan.
Espumisan contine agentul colorant galben amurg FCF (E 110), care poate provoca reactii alergice. Espumisan contine conservantul parahidroxibenzoat de metil (E 218), care poate cauza reactii alergice, inclusiv reactii intarziate.

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Espumisan

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu luati Espumisan dupa data de expirare inscrisa pe blister si pe cutie dupa "EXP". Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius, in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este simeticona.
Fiecare capsula moale de Espumisan contine 40 mg de simeticona.
Celelalte componente sunt parahidroxibenzoat de metil (E 218), gelatina, glicerol (85%), galben de chinolina (E 104), galben amurg FCF (E 110).

Ambalaj
Espumisan este sub forma de capsule gelatinoase moi, aproape sferice, de culoare galbena, cu diametrul nominal de 5 mm, prezentand linie de imbinare si suprafata neteda. Continutul capsulei este un fluid vascos incolor si poate prezenta o usoara opalescenta.

Cutie cu un blister din PVC / Al a 25 capsule moi
Cutie cu 2 blistere din PVC / Al a cate 25 capsule moi
Cutie cu 4 blistere din PVC / Al a cate 25 capsule moi
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Fabricantul

BERLIN-CHEMIE AG
Glienicker Weg 125
D-12489 Berlin, Germania

Acest prospect a fost aprobat in Noiembrie 2011

Citeste si despre:

Opiu Otoscleroza Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Dureri de cap in sarcina: 4 posibile cauze de care sa tii cont Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul