Eruca (Eruca sativa)

Prospect

Publicat: 12 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Este o planta comestibila,originara din zona Marii Mediterane si apartine familiei Brassicaceae. In Romaniaeste cunoscuta sub numele de Voinicica sau Rucola si se intalneste in zoneleinsorite de campie si de deal si in zonele cu culturi. Planta creste pana la 1m inaltime, pe tulpina se gasesc frunzele adanc crestate, lobate, avand pana la10 lobi laterali mici si unul terminal mai mare, au o aroma asemanatoareridichii si sunt comestibile. Florile sunt mici, au 4 petale alb- galbui,brazdate de vinisoare fine de culoare violet. fructele sale sunt lunguiete sicontin seminte comestibile. Planta este bogata in potasiu si vitamina c,uleiuri volatile si esentiale, myrosin, fier. Calitatile sale principale:antioxidanta, antiscorbutica, diuretica, stimulativa, stomahica,antibacteriana, afrodisiaca, previne sclerozarea vaselor de sange, diuretica(radacina). In fitoterapie sunt utilizate frunzele tinere (ce trebuie recoltateinainte de perioada de inflorire, altfel devin amare) si radacina. De asemeneaeste utilizata in alimentatie, frunzele sale fiind utilizate ca adaos aromantla salate, iar din seminte se poate realiza un mustar aromat.

Uz intern:

- arterioscleroza, colesterol,obezitate, anemie, sistem imunitar slabit, infectii renale si intestinale -frunzele consumate ca atare, infuzie de radacina.

Citeste si despre:

Beneficiile uleiului si ale semintelor de canepa Fitoterapia hiperglicemiilor Consumul de marijuana: efecte asupra organismului, indicii pentru parinti Dieta pentru hipotiroidism Colagenul in curele de slabire: cum sustine pielea si articulatiile in timpul pierderii in greutate Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului Tot ce trebuie sa stii despre droguri: de la alcool, la cele mai periculoase stupefiante Remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor de varicela Marijuana: cauza sau tratament in schizofrenie? Ingrijirea pielii in anotimpul rece