Este o planta comestibila,originara din zona Marii Mediterane si apartine familiei Brassicaceae. In Romaniaeste cunoscuta sub numele de Voinicica sau Rucola si se intalneste in zoneleinsorite de campie si de deal si in zonele cu culturi. Planta creste pana la 1m inaltime, pe tulpina se gasesc frunzele adanc crestate, lobate, avand pana la10 lobi laterali mici si unul terminal mai mare, au o aroma asemanatoareridichii si sunt comestibile. Florile sunt mici, au 4 petale alb- galbui,brazdate de vinisoare fine de culoare violet. fructele sale sunt lunguiete sicontin seminte comestibile. Planta este bogata in potasiu si vitamina c,uleiuri volatile si esentiale, myrosin, fier. Calitatile sale principale:antioxidanta, antiscorbutica, diuretica, stimulativa, stomahica,antibacteriana, afrodisiaca, previne sclerozarea vaselor de sange, diuretica(radacina). In fitoterapie sunt utilizate frunzele tinere (ce trebuie recoltateinainte de perioada de inflorire, altfel devin amare) si radacina. De asemeneaeste utilizata in alimentatie, frunzele sale fiind utilizate ca adaos aromantla salate, iar din seminte se poate realiza un mustar aromat.
Uz intern:
- arterioscleroza, colesterol,obezitate, anemie, sistem imunitar slabit, infectii renale si intestinale -frunzele consumate ca atare, infuzie de radacina.