Indicatii
Infectii bacteriene cu germeni sensibili la eritromicina, cu diverse localizari.
Infectii ORL: sinuzite, otite medii acute, angine streptococice si difterice.
Infectii respiratorii: acutizari ale bronsitelor cronice, pneumonii produse de pneumococi (ca alternativa la penicilina), micoplasme, chlamidii.
Infectii ale pielii si tesuturilor moi: acnee, antrax, infectii produse de actinomicete, eritrasma.
Infectii genito-urinare: gonoree (ca alternativa la penicilina), endocervicite chlamidiene, uretrite negonococice, sifilis (in caz de alergie la peniciline), sancru moale.
Infectii digestive: enterite cu Campylobacter jejuni.
Profilaxia endocarditelor bacteriene si a recaderilor de reumatism articular acut la pacientii alergici la betalactamine, conjuctivite chlamidiene, listerioza, infectii cu Legionella pneumophila, tuse convulsiva.
Adulti si adolescenti: doza recomandata este de 400-600 mg eritromicina (2-3 comprimate Eritromagis 200 mg) pe zi, fractionat la intervale de 6 ore; in functie de severitatea infectiei doza poate fi crescuta fara a depasi 4g eritromicina pe zi.
Copii peste 6 ani: doza recomandata este de 30-50 mg eritromicina/kg si zi, fractionat la 46 ore. in functie de severitatea infectiei doza poate fi crescuta pana la 60-100 mg eritromicina/kg si zi.
La copiii sub 6 ani se administreaza forma farmaceutica adecvata varstei.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la eritromicina, alte macrolide sau la oricare dintre excipientii produsului.
Precautii
La pacientii cu tulburari cardiovasculare se recomanda prudenta, eventual monitorizarea electrocardiogramei in cazul utilizarii dozelor mari. Alungirea intervalului QT impune oprirea administrarii.
Interactiuni medicamentoase
Eritromicina inhiba citocromul P450 diminuand metabolizarea unor medicamente, cu risc de toxicitate cumulativa.
Asocierea cu anumite medicamente favorizeaza aparitia tulburarilor de ritm ventricular inclusiv torsada varfurilor. Din acest motiv este contraindicata asocierea cu: cisaprida, astemizol, terfenadina, ebastina, amiodarona, bretilium, disopiramida, antiaritmice chinidinice, sotalol, vincamina, halofantrina, pentamidina, sultoprida. De asemenea, este contraindicata asocierea cu ergotamina si dihidroergotamina, care prezinta risc major de torsada varfurilor si posibilitatea tulburarilor ischemice la nivelul extremitatilor.
Nu se recomanda asocierea cu bromocriptina, carbamazepina, ciclosporina, teofilina, triazolam - eritromicina le inhiba metabolizarea cu risc de acumulare si efecte toxice. Este necesara prudenta in cazul asocierii cu alfentanil, digoxina, lisurida, midazolam, warfarina si alte anticoagulante cumarinice.
Eritromicina poate interfera unele teste de laborator: crestere falsa a catecolaminelor, 17- hidroxicorticosteroizilor urinari, ALAT; scadere falsa a folatului plasmatic si a estriolului urinar.
Atentionari
Administrarea eritromicinei la pacientii cu insuficienta hepatica impune prudenta si supravegherea functiei hepatice; eventual se ajusteaza doza. Daca in timpul tratamentului apar semne de afectare hepatica administrarea antibioticului trebuie oprita.
Insuficienta renala severa favorizeaza acumularea unor cantitati excesive de antibiotic cu risc de hipoacuzie tranzitorie; in caz de tratament prelungit se recomanda micsorarea dozei. Sarcina si alaptarea
Eritromicina traverseaza bariera feto-placentara, realizeaza concentratii plasmatice fetale mici (5-20% din concentratia plasmatica materna). Experienta clinica nu a demonstrat ca antibioticul are efecte teratogene sau fetotoxice. in timpul sarcinii, eritromicina se va administra numai dupa evaluarea atenta a raportului risc fetal/beneficiu matern.
Eritromicina se excreta in laptele matern. Deoarece nu se cunosc efectele asupra sugarului, se vor lua in cosiderare fie intreruperea alaptarii, fie intreruperea tratamentului. Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje Produsul nu influenteaza capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Au fost semnalate: tulburari digestive - greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree; reactii cutanate alergice; cresterea transaminazelor ALAT, ASAT, exceptional hepatita colestatica (la doze mari); exceptional tulburari cardiace - alungirea intervalului QT, extrasistole ventriculare, torsada varfurilor, bloc atrioventricular; tulburari auditive inclusiv surditate tranzitorie (indeosebi la varstnici si la pacienti cu insuficienta renala sau hepatica).
Supradozaj
Simptomele supradozajului cu eritromicina sunt de obicei cele ale unei tulburari gastro-intestinale. Este necesar sa interupeti administrarea medicamentului si sa va adresati medicului dumneavoastra.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.
Compozitie
Un comprimat conine eritromicina 200 mg sub forma de propionat de eritromicina 236 mg i excipienti: lactoza monohidrat, carboximetilceluloza sodica, stearat de magneziu, talc, amidon de porumb.
Ambalaj
Cutie cu 2 blistere a cate 10 comprimate.
Fabricant
S.C. Arena Group S.A., Romania
Detinatorul autorizatiei de punere de piata
S.C. Arena Group S.A.
Str. Stefan Mihaileanu nr. 31, sector 2, Bucuresti, Romania
Data ultimei verificari a prospectului - Aprilie, 2004