Dudul este un arbore inalt, cepoate ajunge pana la 15 m inaltime si face parte din familia Moraceae. Dudulalb este originar din China, iar cel negru din Persia. La noi in tara estefoarte raspandit in zonele de campie si de deal, dar este cultivat si pemarginea drumurilor. Frunzele sale sunt asimetric lobate, verzi, iar coroanaeste globulara. Florile femeiesti sunt albe si apar in mai - iunie, iarfructele sunt carnoase, zemoase si sunt albe sau negre, au gust dulceag si secoc in august. Dudul are urmatoarea compozitie chimica: acizii aspartic, folic,folinic, compusi volatili, aldehide, cetone, beta-caroten, frunzele - tanin,beta-caroten, acid folic, un aminoacid (arginina), adenina, carbonat de calciu,glucozide ale argininei, in fructe: tanin, antocianozide si vitamina C, materiipeptice, grase si saruri. In fitoterapie se folosesc frunzele, ce se recolteazain mai si iunie, si fructele mature proaspete, dar si scoarta. Dudul areurmatoarele calitati: laxativ, depurativ, tonic, astringent, antidiabetic. Alteutilizari: distilarea de bauturi alcoolice, gemuri, lemnul este folosit pentruconfectionarea butoaielor, frunzele erau utilizate pentru cresterea viermilorde matase.
Uz intern:
- scoarta - boli de ficat,scorbut, icter, tenie, laxativ, adjuvant in diabet, constipatie sub forma deinfuzie, decoct.
- frunzele - diaree sub formade infuzie, decoct.
- coaja radacinii, fructe -enterite cronice, gastrita, ulcer, viermi intestinali - sub forma de infuzie, consumul caatare al fructelor, tinctura, suc din fructe.
Uz extern:
-stomatita, afte, angina, amigdalita sub forma de infuzie, bai sau spalaturi locale,gargara.