DORMICUM hipnotic, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 23 Aprilie 2021

Ce este Dormicum hipnotic si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Dormicum este un inductor al somnului, caracterizat printr-un debut rapid al actiunii, remanenta scurta in organism, eficacitate constanta si administrare facila. Experimentele clinice si testele de laborator au aratat ca Dormicum scurteaza timpul de instalare a somnului si prelungeste durata acestuia, fara modificari cantitative ale somnului paradoxal (REM). Faza de veghe este redusa, iar calitatea somnului este imbunatatita. In general, intervalul de timp scurs intre administrarea Dormicumului si adormire este mai scurt de 20 minute, iar durata somnului revine la o valoare normala, corespunzatoare varstei pacientului. La trezire, pacientul se simte proaspat si odihnit.

Dupa o dozare adecvata si un somn de durata normala, nu a fost observata nici o diminuare a performantelor sau a reactiilor pacientului. Pe langa proprietatea sa de hipnotic, midazolamul are si proprietati anticonvulsivante, anxiolitice si miorelaxante. In unele cazuri, midazolamul a fost administrat pe o durata de pana la 150 de zile, fara a se constata fenomene de dependenta sau acumulare.

Studiile toxicologice au demonstrat largimea limitelor terapeutice ale acestui medicament, chiar si in doze excesive de 100 de ori mai mari decat doza terapeutica recomandata. Nu au fost raportate efecte embriotoxice, teratogene sau mutagene.

Tulburari ale ritmului somnului si toate formele de insomnie, indeosebi in situatii cu adormire dificila initiala sau dupa o trezire prematura. Sedare in premedicatia premergatoare interventiilor chirurgicale sau procedurilor diagnostice.

Mod de administrare

Doza uzuala pentru adulti este de 7,5-15 mg midazolam. Din cauza remanentei scurte a midazolamului in organism, Dormicum poate fi luat in oricare moment al zilei, cu conditia ca somnul pacientului sa nu fie tulburat timp de minimum patru ore.

In aceste conditii, efectele reziduale sunt practic neglijabile. Datorita debutului rapid al actiunii, comprimatul de Dormicum se administreaza doar cu cateva momente inainte de culcare, intreg si cu suficient lichid.

Indicatii posologice speciale: Pentru pacientii in varsta, debilitati, cu insuficienta renala si/sau hepatica, doza recomandata este de 7,5 mg. Ca premedicatie, se administreaza oral 15 mg midazolam, cu 30-60 min inaintea operatiei (exceptand cazurile in care se prefera administrarea parenterala de Dormicum - solutie injectabila).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Dormicum nu este indicat in tratamentul primar al insomniei, in psihoze si in depresiile psihice severe. In aceste cazuri, trebuie tratata in prealabil suferinta de baza.

Precautii

Ca si in cazul altor sedative, se recomanda atentie sporita la pacientii cu leziuni cerebrale organice, insuficienta respiratorie severa sau la persoane cu stare generala proasta (hipersensibilitate la medicamente). La pacientii cu miastenia gravis, carora li se prescrie Dormicum, trebuie avuta in vedere slabiciunea musculara preexistenta.

Interactiuni medicamentoase

In timpul testarilor clinice, Dormicum a fost coadministrat cu diverse medicamente: antidiabetice orale, anticoagulante, agenti cardiovasculari. Nu au fost constatate interactiuni.

Sarcina si alaptarea

Se va tine cont de principiul medical general de a nu se administra medicamente in stadiile initiale de evolutie ale sarcinii, cu exceptia cazurilor in care tratamentul este absolut necesar.

Reactii adverse posibile

Dormicum are limite terapeutice largi. Nu au fost semnalate modificari ale tabloului sanguin, ale functiei renale sau hepatice.

Rarele reactii adverse inregistrate se datoreaza efectului sedativ al medicamentului si sunt dependente de doza.

In general, ele dispar la reducerea dozei. In cazul unei terapii de lunga durata, pot aparea fenomene de dependenta la pacientii predispusi (ca si in cazul altor medicamente hipnotice, sedative si tranchilizante).

Pacientii care sunt impiedicati sa doarma sau sunt treziti in timpul primelor ore de somn de la administrarea medicamentului, pot suferi episoade amnezice privind activitatea desfasurata in timpul acestor faze de veghe. Astfel de episoade pot aparea mai frecvent in cazul pacientilor aflati sub influenta unor conditii puternice de stres.

Acesti pacienti nu trebuie sa utilizeze Dormicum. Datorita interactiunii Dormicumului cu alcoolul sau cu alte medicamente cu actiune centrala, administrarea prealabila sau concomitenta trebuie evitata, datorita posibilitatii aparitiei unor tulburari de comportament.

Supradozare

In eventualitatea unei supradozari, pot aparea urmatoarele simptome: oboseala, ataxie, amnezie, depresie respiratorie.

Astfel de cazuri reclama masuri generale suportive si lavaj gastric (daca acesta poate fi realizat la scurt timp dupa ingestia medicamentului).

Ca terapie specifica se recomanda administrarea antagonistului benzodiazepinelor, Anexate (substanta activa: flumazenil). Ca si in supradozarile cu alte sedative sau hipnotice, este esential a se mentine tractul respirator liber si a se monitoriza functiile organelor vitale.

Informatii suplimentare

Compozitie

Comprimate continand 7,5 mg midazolam sub forma de maleat.

Ambalaj

Cutii continand 10 comprimate albe a cate 7,5 mg midazolam. A nu se lasa la indemana copiilor

Citeste si despre:

Povestile si hipnoza Deprimante ale SNC Sindromul Piriformis Metaqualona Derivati Barbiturici Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Laserul CO2 – procedura de ultima generatie pentru reducerea ridurilor si a cicatricilor pielii Concentratia de alcool din sange: mit si adevar Cloralhidrat Metronidazolul si sarcina Antibioticele in sarcina Bolile induse de caldura