DIGESTIN, capsule

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Digestin, capsule si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Produs enzimatic digestiv, constituit din asocierea celor trei fermenti pancreatici: amilaza (min. 18000 UIFIP/ml), lipaza (min. 25000 UIFIP/ml) si proteaza (min. 1500 UIFIP/ml). Particulele de pancreatina obtinute din pancreasul de porc sunt acoperite cu un film polimeric de Eudragit si transformate printr-un procedeu special in microcapsule enterosolubile. Enzimele pancreatice hidrolizeaza grasimile in glicerol si acizi grasi, transforma proteinele in aminoacizi si alti compusi derivati, iar amidonul in dextroza si zaharuri. Administrarea lor reduce grasimile si continutul de azot din materiile fecale.

Aceste enzime isi exercita actiunea in primul rand in duoden si in partea superioara a intestinului subtire. In mod normal, enzimele pancreatice sunt excretate in exces. Exista o rezerva secretata de 10 ori mai mare decat necesarul de consum. In general se observa un deficit enzimatic numai in cazul unei reduceri in secretia de enzime pancreatice de 90 %, estimate la aprox. 8000 unitati de lipaza pe ora, care ar trebui sa fie transferate in duoden, postprandial. Absorbtia defectuoasa poate fi corectata printr-un aport suficient de enzime pancreatice. Foarte rar se poate intampla sa nu se remedieze absorbtia de grasimi prin imbunatatirea nivelului de enzime, printr-un adaos exogen.

Exista numerosi factori care influenteaza negativ trecerea secretiei de enzime pancreatice in duoden, printre care si golirea asincrona a stomacului de alimente si enzime, sensibilitatea enzimelor pancreatice la inactivarea permanenta de catre acidul gastric si pepsina si precipitarea enzimelor de catre acizii biliari. Lipaza pancreatica este inactivata ireversibil la pH= 4. Invelisul gastrorezistent previne distrugerea sau inactivarea lipazei de catre pepsina gastrica si de pH-ul acid al continutului gastric. In plus, microcapsulele asigura un efect mult mai rapid decat celelalte forme farmaceutice. Activitatea maxima a pancreatinei se manifesta in mediu neutru sau slab alcalin. Mediul acid sau puternic alcalin inactiveaza enzimele pancreatice.

Regimul alimentar si aportul de pancreatina pot rezolva absorbtia deficitara de proteine si grasimi. Rezultatele sunt evaluate pri ntitrari enzimatice sau prin determinarea periodica a grasimilor eliminate prin fecale sau a nivelului de azot. S-a demonstrat prin cercetari efectuate asupra microcapsulelor de pancreatina ca doze de 100 de ori mai mari decat cele umane nu au avut efecte teratogene sau embriocide asupra fetusului de sobolani. Deoarece nu exista studii efectuate pe femei insarcinate, capsulele de pancreatina se pot prescrie in sarcina numai in cazul in care este absolut necesar, tratamentul fiind efectuat sub controlul si supravegherea medicului.

Tulburari dispeptice (subacute si cronice), fibroze chistice (mucoviscidoza), pancreatite cronice, meteorism, anorexie, colite si enterocolite, in dispepsiile din anemia pernicioasa, dispepsii de putrefactie si fermentatie, pregatirea bolnavilor in vederea examenelor radiologice si a operatiilor pe abdomen (pentru eliminarea gazelor), post-pancreatectomie.

Mod de administrare

Adulti: 2-4 capsule/zi (300-600 mg), in timpul meselor principale sau imediat dupa mese. Copii peste 3-4 ani :1 capsula/zi in timpul mesei principale sau imediat dupa masa. Pentru diminuarea meteorismului intestinal si a flatulentei in vederea examinarii radiologice tratamentul va dura 2 zile.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu se administreaza pacientilor cu hipersensibilitate la proteinele de porc; nu se administreaza in pancreatita acuta sau in afectiunile acute cauzate de pancreatite cronice.

Reactii adverse posibile

Uneori constipatie sau diaree, datorate aportului mare de enzime. Pot fi evitate prin schimbarea regimului alimentar. S-au semnalat foarte rar cazuri de alergii. Doze foarte mari de enzime pancreatice exogene pot fi asociate cu hiperuricozurie si hiperuricemie.

Informatii suplimentare

Compozitie

Pancreatina - 200 mg

Lipaza - 15 mg

Extract de malt - 75 mg

Pectina - 100 mg

L. acidophilus - 7,2 mg

Bromelaina - 2 mg

Papaina - 25 mg

Pepsina - 25 mg

Acid l-glutamic - 15 mg

Betaina - 15 mg.

Citeste si despre:

Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Opiu Otoscleroza Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul